Necelé dve hodiny, toľko trvá cesta najvyššie položenou lanovkou zo Švajčiarska do Talianska

NETKY.SK • 12 Júl 2023, 12:00 • 2 min
Necelé dve hodiny, toľko trvá cesta najvyššie položenou lanovkou zo Švajčiarska do Talianska

Nad mestom Zermatt otvorili úplne novú lanovku spájajúcu Švajčiarsko s Talianskom, cestu medzi dvomi európskymi krajinami tak skrátila na menej ako dve hodiny.

slovakia

left justify in out

Trasa lanovky sa začína v Matterhonskej dedinke Zermatt vo Švajčiarsku a končí v lyžiarskom stredisku Breuil-Cervinia v Taliansku, čím sa výrazne skrátil čas cesty medzi dvomi európskymi krajinami. Lanovka spájajúca švajčiarske lyžiarske stredisko s talianskym dovolenkovým regiónom Cervinia prechádza cez hory vo výške takmer 4000 metrov nad morom. 

 

Lanovka umožní nelyžiarom pendlovať medzi oboma krajinami a zažiť počas jazdy dychberúce výhľady na zasnežené hory. Jedna zo zastávok je aj v blízkosti stanice Testa Grigia, ktorá sa nachádza na hraniciach medzi Talianskom a Švajčiarskom, takže cestujúci sa ocitnú v dvoch európskych krajinách súčasne. 

 

 

Lanovku otvorili 1. júla 2023 a bude fungovať celoročne. Je vybavená 35 luxusnými kabínami, ktoré sú navrhnuté tak, aby cestujúcim poskytovali pohodlie a zároveň nádherný výhľad na hory z rôznych uhlov. Celkovo lanovka zastavuje na deviatich zastávkach, z toho je päť vo Švajčiarsku a štyri v Taliansku.

 

Celková investícia na výstavbu lanovky presiahla dvojnásobne pôvodný rozpočet, vo finále stála 65 miliónov frankov. Cestujúci si môžu zakúpiť jednosmerný lístok začínajúci buď v Zermatte vo Švajčiarsku alebo v Cervinii v Taliansku, alebo sa môžu rozhodnúť pre obojsmerný lístok a spraviť si celodenný výlet v oboch krajinách. Lístky na jednosmernú cestu stoja v prepočte 161 eur, zatiaľ čo cena obojsmerného lístka je v prepočte 248 eur. 

Dedinka Zermatt dúfa, že vďaka lanovke priláka viac talianskych turistov. Generálny riaditeľ horských železníc v Zermatte Markus Hasler vo vyhlásení uviedol, že vďaka novému spojeniu bude región pre turistov ešte atraktívnejší. "Zameriavame sa napríklad na jednodňových výletníkov z Turína alebo Milána, ktorí v lete radi prichádzajú do chladných hôr.. cieľom je, aby mohli prejsť okolo Matterhornu doslova v sandáloch," zavtipkoval.

 

Nie všetci sú z nového spojenia takí nadšení. Člen Národnej rady Strany zelených Christophe Clivaz sa vyjadril, že železnica pritiahne iba bohatých turistov, "ktorí chcú v konečnom dôsledku cez Alpy len prejsť a potom opäť rýchlo odcestovať," bez toho, aby tu míňali svoj čas či peniaze. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
matterhornparadise.ch / cntraveller.in / KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies