Premiér Fico na kontrolnom dni na rezorte práce odmietol zvyšovanie DPH. Konsolidovať rozbitý rozpočet podľa neho treba inak

NETKY.SK • 5 Apríl 2024, 13:00 • 2 min
Premiér Fico na kontrolnom dni na rezorte práce odmietol zvyšovanie DPH. Konsolidovať rozbitý rozpočet podľa neho treba inak

BRATISLAVA - Robiť poriadky vo verejných financiách cez zvyšovanie dane z pridanej hodnoty je proti srsti aktuálneho premiéra Roberta Fica. Vyhlásil to po piatkovom stretnutí s ministrom práce Erikom Tomášom s tým, že „konsolidovať sa bude, ale nie na úkor sociálneho štandardu ľudí."

slovakia

left justify in out

Liberálni politici z SaS v posledných dňoch upozorňujú, že v koaličných radoch sa má údajne diskutovať o možnosti zvyšovania dane z pridanej hodnoty (DPH). Vláde by to mohlo priniesť stovky miliónov eur na plátanie deravého rozpočtu. Predseda kabinetu Robert Fico však v piatok takúto alternatívu konsolidácie jednoznačne odmietol. Po stretnutí s ministrom práce Erikom Tomášom uviedol, že treba hľadať iné riešenia.

„Ja hovorím veľmi jasne. Ja som odporcom zvyšovania DPH. Musíme nájsť, ak máme konsolidovať, iné možnosti, ako sa postaviť ku konsolidácii verejných financií,“ povedal v piatok Fico. Opozičnej SaS zároveň pripomenul, že jej poslanci sami podporili zvyšovanie DPH ešte za vlády Ivety Radičovej v rokoch 2010 až 2012 z 19 na 20 percent.

Premiér zároveň zopakoval, že jeho súčasná vláda prebrala slovenské verejné financie v najhoršom stave spomedzi všetkých štátov Európskej únie. Opozičným stranám k tomu pripojil aj štipľavý odkaz. „Tak prepáčte za expresívny výraz, poprosím kolegov aj v Progresívnom Slovensku, vrátane pána Ódora, ktorý za nich kandiduje, aj v SaS, aby „držali hubu“,“ povedal Fico.

Ako získa aktuálny kabinet Roberta Fica financie potrebné na sanovanie rozpočtu však neobjasnil. Premiér iba zopakoval, čo sú pri konsolidácii jeho ďalšie červené čiary. „Nemôžeme v prípade konsolidácie verejných financií siahať na dosiahnutý sociálny štandard,“ dodal premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TK MPSVR SR, Foto: Postoj / TASR / Pavel Neubauer
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies