Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie obvinilo Washington z rozpútavania vízovej vojny

NETKY.SK • 1 Október 2019, 08:45 • 2 min
Ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie obvinilo Washington z rozpútavania vízovej vojny

MOSKVA - Moskva nevylučuje odvetu po vízovom konaní vo Washingtone, ale pripomínajú, že Spojené štáty ako prvé začali výmenu obmedzení. Šéf oddelenia sľúbil "prekvapenie" pre amerických kolegov.

slovakia

left justify in out

"Pokiaľ ide o to, či sa zapojíme do vízovej vojny – viete, táto vojna ide a začali ju Spojené štáty,“ zdôraznil zástupca ministra zahraničných vecí Sergej Ryabkov. Diplomat poznamenal, že v Rusku viackrát ponúkali americkým kolegom rokovať a nekonať na princípe "oko za oko, zub za zub“.

 

"Zatiaľ sa nedarí. Zdá sa, že priority tých, ktorí formujú a určujú ruskú politiku v USA sú zrejme naprogramovaní na to, aby hovorili s nami z pozície sily, ale neúspech tejto línie už dávno pochopili všetci,“ vysvetlil diplomat.

 

Ryabkov nešpecifikoval, či môže byť odpoveď symetrická alebo nie. "Koniec koncov, nejde o provokáciu proti ruským občanom, ide o demonštráciu úplného zanedbania samotnej organizácie, ktorá sa nachádza v New Yorku v Spojených štátoch,“ uzavrel.

 

Vízová situácia

 

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Mária Zakharová uviedla, že niektorí členovia ruskej delegácie, ktorí mali byť účastníkmi podujatí v Spojených štátoch amerických pod záštitou OSN nezískali vízum z "technických dôvodov“.

 

Do New Yorku sa nemohol dostať najmä vedúci generálneho sekretariátu ministerstva zahraničných vecí Sergej Butin, vedúci Medzinárodného výboru Štátnej dumy pre medzinárodné záležitosti Leonid Slutsky a prekladatelia.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo USA z nesplnenia priamych záväzkov zo strany OSN a vedúci oddelenia Sergej Lavrov označil odmietnutie udelenia víza za hanbu. Pripomenul však, že v roku 2018 Moskva vyšla v ústrety Washingtonu a na žiadosť svojich amerických kolegov zahrnula do delegácie prichádzajúcej do Ruska senátora Rona Johnsona, ktorý je na zozname sankcií. Americkí politici vtedy sľúbili odpovedať zrkadlovo, ako však uviedol Lavrov, Washington tento rok oznámil, že je "absolútne nemožné“ udeliť vízum každému členovi čiernej listiny. Diplomat to označil za smutnú demonštráciu "americkej exkluzivity“.

 

Šéf Ministerstva Zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Lavrov sľúbil "prekvapenie“ pre USA po rozhodnutí Washingtonu o vízach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies