Nečakaný zvrat v Perzskom zálive! Jeden z najbohatších štátov sveta Katar, sa ocitol v diplomatickej kríze

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 15:05 • 2 min
Nečakaný zvrat v Perzskom zálive! Jeden z najbohatších štátov sveta Katar, sa ocitol v diplomatickej kríze

DOHA - Jeden z najbohatších štátov sveta Katar odmieta obvinenia, ktoré podnietili viaceré arabské krajiny k prerušeniu diplomatických vzťahov v krajine. Hlavným iniciátorom tohto diplomatického rozlúčenia bola Saudská Arábia, ku ktorej sa následne pridal Egypt, Maledivy, Bahrajn a Spojené arabské emiráty. K prerušeniu diplomatických stykov došlo na základe obvinení, že Katar financuje teroristické organizácie Hamas, Hizbaláh a Moslimské bratstvo.

slovakia

left justify in out

Mnohé významné arabské aerolinky ako Etihad Airways , FlyDubai a Emirates stornovali všetky lety smerujúce do hlavného mesta Kataru. Reakcia Ministerstva zahraničných vecí Kataru na včerajšie udalosti je jednoznačná. Obvinenia sú neopodstatnené a vymyslené s úmyslom poškodiť a zhoršiť dobré diplomatické vzťahy medzi krajinami Perzského zálivu. V neposlednom rade túto situáciu vníma ako zásah a porušenie suverenity a zvrchovanosti štátu.

 

Saudské kráľovstvo oznámilo prostredníctvom svojej štátnej agentúry Saudskej tlače čoskoro v pondelok vyhlásenie, že koná za to, čo nazýva ochrana národnej bezpečnosti. Spravodajská agentúra vydala vyhlásenie, v ktorom obvinila Katar, že "ukrýva množstvo teroristických a sektárskych skupín, ktorých cieľom je vytvoriť nestabilitu v regióne". V reakcii na rýchly spád Katar vysvetlil, že rozhodnutie bolo v rozpore s jeho zvrchovanosťou.

 

"Opatrenia sú neoprávnené a sú založené na mylných tvrdeniach a obvineniach, ktoré v skutočnosti nemajú žiadne opodstatnenie," uviedlo katarské ministerstvo zahraničia. Rezort zahraničia na záver svojho vyhlásenia ubezpečilo že tieto udalosti, neovplyvnia bežný život občanov.Ďalším dôvodom prečo práve Saudská Arábia trvala na poškodení Kataru sú uniknuté emaily diplomata zo SAE, ktorý už dlhšie pracoval na očiernení a oslabení krajiny.  

 

Saudská Arábia vyzvala "bratské" krajiny, aby sa pridali k opatreniam proti Kataru. SAE vo vyhlásení uviedla, že odstráni všetky vzťahy s Katarom. Taktiež nariadil občanom Kataru opustiť krajinu do 14 dní a zakázal svojim občanom vycestovať do Kataru. Neskôr v pondelok veľvyslanectvo Kataru v Abú Dabí požiadalo všetkých katarských občanov, aby opustili SAE, podľa želaní do 14 dní.

 

"Občania katarských krajín musia opustiť SAE do 14 dní v súlade s vyhlásením príslušných emirátov", informovalo veľvyslanectvo na Twitteri. Zároveň dodal, že tí, ktorí nemôžu cestovať priamo do Dohy, nech prejdú buď cez Kuvajt alebo Omán. 

 

Bahrajnské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, že do 48 hodín stiahne svoju diplomatickú misiu z Dohy a to isté očakáva od Kataru. Všetci diplomati z Kataru by mali odísť z Bahrajnu v tom istom čase.

 

Egypt tiež oznámil uzavretie svojho vzdušného priestoru a námorných prístavov pre všetky druhy dopravy v Katare "na ochranu svojej národnej bezpečnosti", uviedlo ministerstvo zahraničných vecí. 

 

Ďalším v poradí kto sa rozhodol prerušiť diplomatické vzťahy s Katarom sú Maledivy. Vo svojich prehláseniach to okomentovali v skratke, "kvôli svojej pevnej opozícii voči aktivitám, ktoré podporujú terorizmus a extrémizmus rušíme diplomatické vzťahy s Katarom".

 

Oznámenia vykopli finančné trhy, pričom cena ropy rapídne stúpla no akcie Kataru prudko klesli. "Toto je najvážnejšia politická kríza v regióne za posledné roky," povedal Hashem Ahelbarra, uznávaný novinár Al Džazíry na Blízkom východe. "Máme tu dva aspekty. Politický a ekonomický, aby sa vyvinul na Katar čo najväčší tlak. Oficiálne vyhlásenie v Katare v podstate spočíva v tom, že považujú tento rýchly spád udalostí za súčasť koordinovaného úsilia o ďalšie podkopania Kataru. "V konečnom dôsledku to bude potrebné vyriešiť na diplomatickej úrovni," dodal novinár.

 

Mnohí svetoví predstavitelia podporujú rokovania a riešenie problémov v regióne. Vnímajú dôležitosť obnovy dobrých vzťahov medzi štátmi v Perzskom zálive. Rex Tillerson uviedol, že "všetky teroristické skupiny, ktoré boli spomenuté v tomto prípade, bojovali spoločne proti Islamskému štátu," sa vyjadrilo k situácii Irak a Skupina Levant (ISIL).

 

Mevlut Cavusoglu, turecký minister zahraničných vecí, tiež vyzval na dialóg na vyriešenie sporu. "Vidíme stabilitu v oblasti Perzského zálivu ako našu jednotu a solidaritu," povedal Cavusoglu novinárom."Krajiny môžu samozrejme mať nejaké problémy, ale dialóg musí za každých okolností pokračovať, aby sa problémy vyriešili pokojne. Sme trocha zmätený súčasnou situáciou ale sme ochotní poskytnúť akúkoľvek podporu jeho normalizácii," dodal minister.

 

Vysoký iránsky predstaviteľ jednoznačne odsúdil konanie zrušenia diplomatických misií s Katarom s tým, že tento krok nijakým spôsobom neovplyvní krízu pretrvávajúcu na Blízkom východe. "Zrušenie diplomatických väzieb a zatváranie hraníc nie je spôsob, ako vyriešiť túto krízu. Ako som už povedal, agresia a okupácia budú mať vždy negatívny výsledok," uviedol Hamid Aboutalebi, hovorca iránskeho prezidenta Hassana Rouhani.

 

Spor medzi Katarom a arabskými krajinami v Perzskom zálive sa výrazne zhoršil po nedávnom zlyhaní katarskej štátnej tlačovej agentúry, kedy bola napadnutá hackermi. Kedy sa na televíznych obrazovkách ukázal katarský šejk a vodca krajiny Tamim bin Hamad Al Thani a boli mu upravené komentáre, tak aby vyzdvihol podporu Iránu, organizácii Hamas alebo Hizballáhu.

 

"Existujú medzinárodné zákony upravujúce takéto zločiny, najmä kyberútoky. Hackeri budú stíhaní podľa zákona," povedal v stredu Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, katarský minister zahraničných vecí. Občianske združenie Sky News Arabia a Al Arabija neustále prehlbujú zdiskreditovaný príbeh napriek odmietavého prístupu Kataru.

 

Niektorí svetoví analytici vyjadrili názor, že súčastné udalosti na Blízkom Východe, môžu byť predzvesťou invázie predovšetkým vojsk Saudského kráľovstva do Kataru s cieľom nárastu ceny ropy, nakoľko sa štáty združujúce sa v Organizácii krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dlhodobo boria s obmedzením ťažby a dlhodobo nízkou cenou fosílnych palív.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies