Prezidentka Čaputová odpovedala Ficovi na jeho list. Pozrite si, čo mu v ňom odkázala

NETKY.SK • 13 November 2020, 07:58 • 2 min
Prezidentka Čaputová odpovedala Ficovi na jeho list. Pozrite si, čo mu v ňom odkázala

BRATISLAVA - Prezidentka SR Zuzana Čaputová ubezpečila predsedu strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica, že si svoje kompetencie vykonáva v súlade s Ústavou SR.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu tak reagovala na Ficov otvorený list, ktorý jej začiatkom novembra adresoval. Stanovisko prezidentky poskytol jej hovorca Martin Strižinec.

Čaputová podotkla, že jej úlohou je chrániť princípy právneho štátu v rozsahu ústavných kompetencií prezidenta. Dodala, že svoje právomoci využila napríklad pri vetovaní zákona, ktorý umožňoval monitorovať pohyb občanov či zákona, ktorý odoberal ľuďom právo na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím štátu.

 

Fico sa mohol obrátiť na Ústavný súd

Prezidentka tiež uviedla, že pokiaľ mal Fico pochybnosť o ústavnosti použitia armády, mal možnosť sa v zákonnej lehote obrátiť na Ústavný súd SR podobne, ako to urobil v prípade vyhlásenia núdzového stavu.

Čapuová vysvetlila, že prezident podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu v núdzovom stave nariaďuje vojakom len výkon mimoriadnej služby, a to len na návrh vlády.

 

img

 

Konštatovala, že nie každé použitie armády počas núdzového stavu je aj mimoriadnou službou vojakov. „Keďže vláda pre tento účel nepotrebovala nariadiť vojakom mimoriadnu službu, neuplatňovali sa na túto situáciu moje právomoci. Ak by k návrhu mimoriadnej služby došlo, plne by som uplatnila právomoc prezidenta rozhodnúť o jej nariadení alebo nenariadení,“ napísala.

 

Prečítajte si tiež: Zuzana Čaputová zdôraznila, že štát nesmie pristupovať k samosprávam takýmto spôsobom. Čo výrazne ocenila?

 

Prezidentka nemá právomoc zrušiť vládne rozhodnutia
Prezidentka v liste podotkla, že v posledných týždňoch zaznamenala množstvo podobných výziev, ktoré presahujú ústavou dané právomoci prezidenta.

 

„Vrátane tých (výziev, pozn. SITA), ktoré žiadajú zastavenie výkonu viacerých rozhodnutí vlády alebo odvolanie premiéra, či vlády rozhodnutím prezidenta. Musím preto vysvetliť, že prezident takéto právomoci nemá, a teda nemôže konať svojvoľne. Konať môžem len v medziach Ústavy SR,“ objasnila.

 

Predseda strany Smer-SD Robert Fico žiadal 4. novembra vysvetlenie prezidentky o využití armády v núdzovom stave, pretože sa domnieva, že sa to udialo opakovane bez jej súhlasu a rozhodnutia. Bývalý trojnásobný premiér túto situáciu vnímal ako porušenie ústavného zákona.

 

Mohlo by vás zaujímať: Zuzana Čaputová chce testovanie na hraniciach. Máme síce zlé čísla, ale aj takéto veľké množstvo vyliečených



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies