VIDEO: Facebook vyvíja novú technológiu. Virtuálna realita sa stáva skutočnosťou!

NETKY.SK • 18 Október 2021, 08:08 • 2 min
VIDEO: Facebook vyvíja novú technológiu. Virtuálna realita sa stáva skutočnosťou!

Facebook pracuje na technológii, ktorá by mohla ovplyvniť vnímanie každodennej reality. Ide o smart okuliare, ktoré by dokázali vnímať svet našimi očami. Nebudeme si vedieť dať rady s nejakým problémom? Táto technológia by nám mala vedieť poradiť. Dokonca nám povie aj to, či sme už osolili jedlo.

slovakia

left justify in out

img

 

Cieľom projektu Ego4D je zlepšiť to, ako umelá inteligencia chápe svet. Znie to absurdne, ale má za cieľ sprostredkovať umelej inteligencii "egocentrický“ pohľad prvej osoby, informuje BBC. Umelá inteligencia by sa tak stala reálne inteligentnou a nápomocnou v každodennom živote.

 

 

Treba k tomu jednoznačne výkonný softvér, ktorý dokáže prijímať údaje okolo nás a reagovať na ne. Podľa Facebooku má ísť o takzvané inteligentné okuliare. "Umelá inteligencia ďalšej generácie sa bude musieť poučiť z videí, ktoré ukazujú svet z centra diania," uvádza blog spoločnosti.

 

Ego4D je spoločným úsilím zhromaždiť "rozsiahly súbor egocentrických videodát“ v masovom meradle, ktorý má pomôcť pri vývoji počítačového videnia a systémov umelej inteligencie, ktoré pomáhajú používateľom komunikovať so svetom z pohľadu prvej osoby.

 

img

 

Projekt zozbiera dáta od 13 univerzít a laboratórií z 9 krajín sveta. Ide o viac ako 3 025 hodín videí z pohľadu prvej osoby. Na projekte sa zúčastňuje viac ako 855 ľudí, ktorí takýmto spôsobom zdieľajú svoj každodenný život. "Systémy umelej inteligencie ďalšej generácie sa budú učiť z úplne iného druhu údajov - z videí, ktoré ukazujú svet z centra diania, a nie z okrajových strán,“ napísala Kristen Grauman, vedúca výskumu na Facebooku.

 

Možno vás zaujme: Jeden klik na Facebooku vám môže obrátiť život hore nohami!

 

Reality Labs

Je to samostatná divízia Facebooku, ktorá sa zameriava na výskum a rozvoj technológií virtuálnej a rozšírenej reality. Šéfom je Andre Boz Bosworth, ktorý na sociálnych sieťach zdieľa svoje fotografie v rôznych prototypoch zariadení od Facebooku.

 

Spoločnosť vyrába populárnu súpravu pre virtuálnu realitu Oculus Quest 2 a v nasledujúcich rokoch plánuje prechod z virtuálnej reality na rozšírenú realitu. Facebook vyvýja aj sadu inteligentných okuliarov v spolupráci so spoločnosťou Ray Ban. Mal dokonca tím zamestnancov, ktorí zbierali údaje o svete okolo nich pomocou prototypov smart okuliarov.

 

img

 

Každodenný asistent

Facebook chce vyvinúť nového každodenného asistenta, ktorý dokáže dať odpovede na otázky typu čo a kedy sa stalo (Kde som zabudol kľúče?), čo by som mal urobiť ako ďalší krok (Pridali sme soľ do jedla?), mohol by pomôcť učiť sa hrať na hudobný nástroj a mnoho ďalších vecí.

 

img

 

Technológiu chcú vyvinúť tak, aby ovládala i sociálnu interakciu. Dokázala by tak napríklad pomôcť lepšie počuť čašníka v hlučnej reštaurácii.

 

img

 

Znepokojujúci fakt

Technologický spravodajský server The Verge uviedol, "že benchmarky v tomto projekte Ego4D neobsahujú prominentné záruky ochrany súkromia“. Facebook však reagoval, že tieto záruky budú implementované pri vývoji aplikácií.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies