Nebol hlúpy, len sa nebál. Záhadného vtáka Dodo pochovalo stretnutie s ľudmi, nikdy predtým nezažil predátorov

NETKY.SK • 13 Apríl 2024, 11:00 • 2 min
Nebol hlúpy, len sa nebál. Záhadného vtáka Dodo pochovalo stretnutie s ľudmi, nikdy predtým nezažil predátorov

Život Doda na Mauríciuse bol relatívne ľahký. Bez prirodzených predátorov a s množstvom potravy sa verí, že Dodo sa stal nelietavým. Jeho strava pravdepodobne zahŕňala ovocie a na podporu trávenia používal žalúdočné kamene. Biotopom vtákov boli lesy v suchších pobrežných oblastiach ostrova.

slovakia

left justify in out

Vták Dodo, tvor rovnako záhadný ako vyhynutý, sa kedysi potuloval po lesoch Maurícia, ostrova uhniezdeného v Indickom oceáne. Dodo, vedecky známy ako Raphus cucullatus, uchvátil predstavivosť mnohých a stal sa symbolom vyhynutia spôsobeného ľuďmi a varovným príbehom o ekologickej strate.

Dodo bol nelietavý vták, ktorého najbližším príbuzným bol tiež vyhynutý solitér Rodrigues. Spoločne vytvorili podčeľaď Raphinae, súčasť rodiny holubov a holubíc. Najbližším žijúcim príbuzným doda je holub nikobarský.

Subfosílne pozostatky naznačujú, že dodo bol vysoký asi jeden meter a vážil od 10,6 do 17,5 kilogramu. Jeho perie bolo opísané ako hnedosivé, so žltými nohami, chumáčom chvostového peria a výrazným zobákom označeným čiernym, žltým a zeleným odtieňom.

Ľahký život

Život Doda na Mauríciuse bol relatívne ľahký. Bez prirodzených predátorov a s množstvom potravy sa verí, že Dodo sa stal nelietavým. Jeho strava pravdepodobne zahŕňala ovocie a na podporu trávenia používal žalúdočné kamene. Biotopom vtákov boli lesy v suchších pobrežných oblastiach ostrova.

Vtákovi dodo, symbolickému symbolu vyhynutia, sa kedysi darilo v jedinečnom ekosystéme Maurícia. Tento izolovaný ostrov v Indickom oceáne poskytol Dodovi dokonalé útočisko, čo mu umožnilo vyvíjať sa bez hrozby prirodzených predátorov.

Maurícius ponúkal rozmanitú škálu biotopov, od pobrežných plání až po horské vysočiny. Dodo obýval predovšetkým **lesy a lesy** pozdĺž suchých pobrežných oblastí ostrova⁹. Tieto oblasti boli bohaté na ovocie, semená a korene, ktoré tvorili stravu dodo.

Lietať nepotreboval

Adaptácia doda na život na Mauríciu bola hlboká. Absencia predátorov viedla k nelietavosti vtákov, čo je bežná črta medzi ostrovnými druhmi. Táto evolučná zmena naznačuje, že Dodo žil relatívne bezpečne a bez ohrozenia až do príchodu ľudí.

Príchod ľudí znamenal významný posun v osude Doda. Bujné lesy, ktoré dodo nazýval domovom, boli postupne zničené, aby uvoľnili miesto pre osady a poľnohospodárstvo. Biotop dodo na Mauríciu bol v podstate zmesou zalesnených oblastí bohatých na zdroje potravy, čo podporovalo nelietavý životný štýl vtáka.

Ľudské aktivity však drasticky zmenili tento biotop, čo viedlo k vyhynutiu dodo a zanechalo nám trvalé dedičstvo dôležitosti starostlivosti o životné prostredie.

Existenčná hrozba

Písal sa rok 1598, keď holandskí námorníci, ktorí plánovali nové cesty cez moria, narazili na ostrov Maurícius. Uprostred bujnej zelene a exotickej divočiny sa stretli s vtákom, ktorý sa nepodobal žiadnemu z tých, ktoré predtým videli.

Dodo, veľký, nelietavý vták, vítal nových návštevníkov bez strachu, nevedel o hroziacej hrozbe jeho existencie.  Nedostatok prirodzených predátorov na ostrove podporil v Dodovi pocit nevinnosti, vďaka čomu sa stal pre námorníkov ľahkým cieľom.

Neschopnosť vtáka lietať len pridala na jeho zraniteľnosti. Dobové správy opisujú Dodo ako kyprého vtáka s výrazným zahnutým zobákom, ktorým sa živil ovocím a semenami.

Nekontrolovaný lov

Keď sa na Mauríciuse usadilo viac ľudí, osud Dodo sa stal pochmúrnym. Námorníci a osadníci lovili vtáka kvôli potrave, zatiaľ čo introdukované druhy, ako sú prasatá a opice, súťažili o zdroje a lovili jeho vajíčka.

Biotop vtáka bol zničený a za menej ako storočie od jeho objavenia bol Dodo vyhynutý. Dnes je Dodo symbolom vplyvu človeka na životné prostredie. Jeho príbeh je ostrou pripomienkou dôsledkov nekontrolovanej ľudskej činnosti na voľne žijúce zvieratá.

Kultúrny vplyv

Dodoovo vyhynutie nebolo okamžite rozpoznané, čo viedlo niektorých k presvedčeniu, že ide o mýtické stvorenie. Dnes slúži ako silný symbol vplyvu, ktorý môže mať človek na životné prostredie, a nezvratných dôsledkov našich činov.

Zatiaľ čo vtáka dodo už nie je možné pozorovať vo voľnej prírode, jeho príbeh stále rezonuje. Pripomína nám krehkú rovnováhu ekosystémov a dôležitosť ochrany prírody. Dodov príbeh je svedectvom o krehkosti života a o potrebe ochranárskeho úsilia na ochranu iných druhov pred podobným osudom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: animals.net, bubird.com, hummingbirdsplus.org, britannica.com, thoughtco.com foto: CNN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies