Aké výnimky pre nás v Bruseli vyjednal minister hospodárstva Richard Sulík?

NETKY.SK • 26 Júl 2022, 16:54 • 2 min
Aké výnimky pre nás v Bruseli vyjednal minister hospodárstva Richard Sulík?

BRUSEL - Ako sme informovali, Európska únia sa dnes na mimoriadnom zasadnutí dohodla na dobrovoľnom znížení závislosti od ruského plynu. Ministerstvo hospodárstva zverejnilo, aké výnimky budú pre nás platiť.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom rokovaní mimoriadnej Rady ministrov pre energetiku bola ministrami krajín Európskej únie (EÚ) dosiahnutá politická dohoda o návrhu Európskej komisie (EK), ktorá zavádza mechanizmus pre znižovanie spotreby plynu a dosiahnutie úspory na úrovni 15 %.

 

Slovenskej delegácii na čele s ministrom hospodárstva a podpredsedom vlády Richardom Sulíkom sa podarilo v spolupráci s českým predsedníctvom vyjrokovať niekoľko výnimiek prospešných pre Slovensko.

 

Prečítajte si aj: Rusi končia medzinárodnú spoluprácu, zariadia sa po svojom!

 

img

 

Rezort hospodárstva zaručuje, že „Úspory sa nedotknú kritického priemyslu, rovnako sa pre Slovensko použije výhodnejšie referenčné obdobie, kedy namiesto priemeru z posledných 5 rokov bude referenčným obdobím len posledný rok a zohľadní sa najmä naplnenosť zásobníkov."

 

Ministerstvo taktiež zdôraznilo, že práve v súvislosti so zásobami je Slovensko v značne výhodnom postavení, kedy štátny SPP v spolupráci s ministerstvom hospodárstva už od februára vtláča maximálne množstvá plynu do zásobníkov. „Toto bolo pri vyjednávaní pre mňa kľúčové, že sa podarilo odvrátiť hrozbu poškodenia slovenského priemyslu," uviedol minister hospodárstva Richard Sulík.

 

Z domova: Milan Krajniak: Práca pre ľudí funguje lepšie ako hádky na Facebooku

 

img

 

Mechanizmus pre povinné úspory bude podľa rezortu Richarda Sulíka využitý len po vyhlásení stavu pohotovosti piatimi krajinami EÚ a po schválení Radou ministrov. Členské štáty sa po vyhlásení takejto pohotovosti zaväzujú dosiahnuť 85 % spotreby z vopred určeného referenčného obdobia. Nariadenie pritom zohľadňuje aj mieru naplnenia zásobníkov a do povinnosti úspor nezahrňuje kritický priemysel (chemický, hutnícky a pod.). 

 

Viac o dhode pre ostatné štáty EÚ: Európska únia sa dohodla, takto to bude cez zimu s plynom! Čo odkazujú Putinovi?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies