NAŽIVO Rozlúčka s Nelsonom Mandelom, Obama podal ruku Castrovi!

NETKY.SK • 10 December 2013, 14:30 • 2 min
NAŽIVO Rozlúčka s Nelsonom Mandelom, Obama podal ruku Castrovi!

JOHANNESBURG - Štátnou hymnou sa dnes s približne hodinovým meškaním oproti plánu začal na futbalovom štadióne FNB v johannesburskom Sowete pietny akt pod otvoreným nebom za zosnulého bojovníka proti apartheidu, laureáta Nobelovej ceny za mier a bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Smútočnú rozlúčku, na ktorú pricestovali predstavitelia politiky z celého sveta, sprevádzal prívalový dážď, ktorý je však v pojatí Juhoafričanov požehnaním.

Podľa spravodajcov BBC sa do začiatku aktu, ktorý potrvá niekoľko hodín, zaplnil štadión asi z polovice, prišlo vyše 40.000 Juhoafričanov, do pol hodiny od začiatku však vyzeral zaplnený, ukázala televízia. Ostatní obyvatelia Juhoafrickej republiky, kde dnešný deň nevyhlásili za deň pracovného pokoja, sledujú rozlúčku na obrích obrazovkách rozmiestnených po celej krajine. Pricestovali prezidenti USA Barack Obama a George W. Bush s manželkami a bývalou ministerkou zahraničných vecí Hillary Clintonovou, jej manžel Bill Clinton a ďalší americký exprezident Jimmy Carter dorazili separátne.

Na tribúne sa stretli Mandelova vdova Graca Machel s jeho bývalou ženou Winnie Mandelovou a ich troma dcérami, 18 vnúčatami a 12 pravnúčatami. Prišiel aj bývalý juhoafrický prezident Frederik de Klerk, ktorý v roku 1993, taktiež 10. decembra, dostal v nórskom Oslo s MandelomNobelovu cenu za mier, spevák U2 Bono, juhoafrická herečka Charlize Theronová a bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a súčasný a bývalý francúzsky prezident Francois Hollande a Nicolas Sarkozy prišli takmer súčasne, dorazila aj supermodelka Naomi Campbellová či afganský prezident Hámid Karzaj.

Po privítaní hostí nasledovala bohoslužba, počas ktorej sa do spevu zapojila veľká časť prítomných. Spievali a tancovali už pred začatím programu, kým sa schádzali, za sprievodu vuvuzel.

 

Prezidenta JAR Zumu na rozlúčke s Mandelom privítalo nespokojné pískanie

S nespokojným pískaním privítali dnes občania Juhoafrickej republiky na smútočnej rozlúčke s Nelsonom Mandelom prezidenta krajiny Jacoba Zumu.

Časť publika na štadióne FNB v Sowete pri Johannesburgu pískala, už keď Zuma dorazil na štadión a potom opäť, keď ho hlavný ceremoniár, podpredseda Afrického národného kongresu Cyril Ramaphosa vyvolal menom.

Zuma sa zaplietol do škandálu okolo modernizácie svojho domova, ktorá stála niekoľko miliónov, informovala agentúra DPA.

Obama podal na rozlúčke s Mandelom ruku kubánskemu prezidentovi Castrovi

Americký prezident Barack Obama dnes na smútočnej rozlúčke s Nelsonom Mandelom v juhoafrickom Johannesburgu podal ruku aj kubánskemu prezidentovi Raúlovi Castrovi, čo agentúra Reuters označila za bezprecedentné gesto medzi vodcami oboch krajín po vyše polstoročí nepriateľstva.

Castro sa usmial, keď mu Obama podal ruku cestou na pódium, kde vystúpil s prejavom na pamiatku bývalého juhoafrického prezidenta Mandelu, jedného z najväčších mierotvorcov sveta, ktorý zomrel vo štvrtok vo veku 95 rokov.

Na futbalovom štadióne Soweto na predmestí juhoafrického Johannesburgu sa v utorok koná spomienková slávnosť za zosnulého prezidenta Nelsona Mandelu. Prinášame výber výrokov, ktoré vo svojich prejavoch predniesli vybraní štátnici.

"Nebol bustou vyrobenou z mramoru, bol to muž z mäsa a kostí... Je ťažké vynášať do neba akéhokoľvek človeka... A aké ťažké je urobiť tak v prípade giganta dejín, ktorý posunul národ smerom k spravodlivosti." 
- americký prezident Barack Obama 

"Urobil to znova... Vidíme lídrov reprezentujúcich množstvo pohľadov a ľudí najrôznejších príbehov. Všetci sú tu, zjednotení." 
"Ukázal nám úžasnú silu a schopnosť odpúšťať a spájať ľudí navzájom." 
- generálny tajomník OSN Pan Ki-mun 

"Madiba sa na nás tu dole pozerá a nepochybne sa usmieva, keď sleduje svojich milovaných krajanov a krajanky, ako oslavujú jeho odkaz." 
- Andrew Mlangeni, bývalý blízky priateľ Mandelu 

"Ak prší, keď ťa pochovávajú, znamená to, že tvoji bohovia ťa vítajú a brány neba sú pravdepodobne takisto otvorené." 
- Cyril Ramaphosa, predseda strany Africký národný kongres, ktorá bojovala proti apartheidu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies