Japonsko vypustí do Tichého oceána rádioaktívnu vodu z Fukušimy! Rozhodnutie vlády nezastavili ani protesty či nevôľa okolitých krajín

NETKY.SK • 9 Júl 2021, 06:52 • 2 min
Japonsko vypustí do Tichého oceána rádioaktívnu vodu z Fukušimy! Rozhodnutie vlády nezastavili ani protesty či nevôľa okolitých krajín

BERLÍN - Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo štvrtok dosiahla dohodu s Japonskom. Bude pomáhať a kontrolovať vypúšťanie upravenej rádioaktívnej vody z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima do Tichého oceána.

slovakia

left justify in out

Japonská vláda sa v apríli rozhodla vypúšťať do Pacifiku vodu, ktorú v elektrárni používali na chladenie. Ukladali ju síce do zberných nádrží, no tie budú na budúci rok plné.


Dlho očakávané rozhodnutie Japonska sprevádzali bezpečnostné obavy a početné protesty. Tamojšia vláda ho však schválila ako najlepšie možné riešenie, napriek výhradám rybárov, ochranárov, obyvateľov i geografických susedov Japonska.

 

img

"MAAE bude zohrávať zásadnú úlohu pri monitorovaní a kontrole japonského plánu. Odborníci z MAAE budú schopní overiť, či je vypúšťanie vody bezpečné," uviedol generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi, organizácie patriacej do štruktúr OSN. Agentúra dodala, že „japonská metóda likvidácie je technicky uskutočniteľná a v súlade s medzinárodnou praxou“.

Proti kroku Japoncov sa však nedávno ohradila Čína. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Čao Li-ťien označil rozhodnutie o vypustení vody v nasledujúcich dvoch rokoch za opatrenie na ušetrenie peňazí, ktoré je „mimoriadne nezodpovedné“.

 

img

 

„Japonská strana by mala uznať svoju zodpovednosť, plniť si medzinárodné záväzky a odvolať svoje nesprávne rozhodnutie,“ povedal Čao Li-ťien.

 

Prečítajte si tiež: Japonci sa zahrávajú s ohňom! Spustili reaktor, ktorý bol mimo prevádzky 10 rokov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies