PH 2020: Kuril získal zlato v časovke, Metelka striebro!

NETKY.SK • 31 August 2021, 10:36 • 2 min
PH 2020: Kuril získal zlato v časovke, Metelka striebro!

TOKIO - Slovenský reprezentant v cestnej paracyklistike Patrik Kuril získal na PH 2020 v Tokiu zlato v časovke v kategórii C4. Striebro vybojoval jeho krajan Jozef Metelka. Slovenská výprava má v Tokiu na konte už päť medailí! Úspechy zažívame taktiež v stolnom tenise.

slovakia

left justify in out

Kuril dosiahol najlepší čas na 32 km dlhej trati pod horou Fudži. Slovensko slávilo v časovke double, druhý skončil jeho krajan Metelka, ktorý tak skompletizoval svoju medailovú zbierku na PH 2020. Už predtým získal zlato v stíhacích pretekoch na 4 000 metrov a bronz na pevnom kilometri. Celkovo má na konte už 6 paralympijských medailí, z toho 3 najcennejšie. Tretí skončil v utorkovej časovke Brit George Peasgood.

 

img

 

 

 

Štyridsaťjedenročný Kuril nadviazal na bronzovú medailu z Ria 2016. "Dojmy sú úžasné. Zázraky sa síce dejú, toto je však veľký zázrak. Samozrejme, systematicky som sa naň pripravoval, ale to asi každý športovec, ktorý tu je. Každý parašportovec má za sebou veľmi ťažký príbeh, väčšina z nás prišla k zraneniu úrazom, každý z nás sa musel postaviť na nohy a prekusnúť osud," povedal pre paralympic.sk.

 

Patrik Kuril🇸🇰 has won #gold in #CyclingRoad - Men's C4 Time Trial at the #Tokyo2020 #Paralympics #UnitedByEmotion

— #Tokyo2020 (@Tokyo2020) August 31, 2021

 

Po titule majstra sveta v cestných pretekoch v portugalskom Estorile pridal Kuril triumf aj na paralympiáde: "V uplynulých rokoch som mal smolu na zranenia, bolo to strašne ťažké. Človeku pribúdajú roky, po vyše 20-tich sezónach športuje už tak monotónne. Možno si niekedy aj prestáva veriť. Ale musel som veriť, prišlo Tokio a je to tu. Rozložil som si to veľmi dobre, som už veľmi skúsený, bol som perfektne pripravený. Tie pocity sú nevyčísliteľné."

 

 

Splnomocnenec vlády SR pre mládež a šport Karol Kučera zagratuloval reprezentantom v cestnej paracyklistike Patrikovi Kurilovi k zlatej a Jozefovi Metelkovi k striebornej medaile, ktoré získali v časovke v kategórii C4-5 na paralympijských hrách v Tokiu. Hovorí o fantastických výkonoch. 

 

"Dvojnásobnú radosť prežívame vďaka paracyklistovi Patrikovi Kurilovi, ktorý na 32 kilometrov dlhej trati zvíťazil v časovke C4-5, a za ním si prišiel do cieľa po ďalšiu medailu z paralympiády v Tokiu, tentoraz striebornú, Jozef Metelka."

 

Stolný tenis – účasť v semifinále

Slovenskí stolní tenisti Ján Riapoš a Martin Ludrovský postúpili na PH 2020 v Tokiu do semifinále súťaže družstiev. Vo štvrťfinále TT1-2 zvíťazili nad talianskou dvojicou Federico Falco a Andrea Borgato 2:0 na sety. Riapoš s Ludrovským tak majú istotu bronzu, v boji o postup do finále narazia v stredu na Francúzov.

 

img
 

Uspel aj druhý slovenský stolnotenisový pár

Boris Trávníček a Peter Mihálik sa prebojovali v TT4-5 do štvrťfinále. V osemfinále tímovej súťaže zdolali Aymana Kamala Zenatyho a Sameha Mohameda Salehu z Egypta takisto 2:0 na sety. Ešte v utorok ich čakal štvrťfinálový duel s tureckými reprezentantmi.

 

Paralukostreľba - 4. miesto

Slovenský paralukostrelec Marcel Pavlík skončil na PH 2020 v Tokiu na štvrtej priečke v disciplíne kladkový luk. V Jumenošima Parku mu tesne unikol bronz, v súboji o tretie miesto podľahol Aj Sin-liangovi z Číny 142:144. 

 

Štyridsaťšesťročný Pavlík najskôr pokoril v osemfinále bezrukého Američana a strieborného medailistu z Londýna 2012 Matta Stutzmana 143:137, vo štvrťfinále ustál drámu s Fínom Jerem Forsbergom a vyhral 144:141. V boji o finále bol ešte lepší, zo 150 možných bodov nastrieľal 146, na Číňana Che Č'-chao to však nestačilo. O 13 rokov mladší súper poslal len dva šípy do deviatky, všetky ostatné do samého stredu.

 

Po prehre 146:148 čakal Slováka v boji o bronz ďalší Číňan Aj Sin-liang, ktorému Pavlík napriek výbornému výkonu podľahol. "Tento istý Číňan ma obral o semifinále v Pekingu. Môj obľúbený protivník to určite nebude," smútil v mixzóne.

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: PH 2020: Veronika Vadovičová skončila štvrtá vo finále vzduchovej pušky v stoji

 

Prvé paralympijské semifinále v kariére Pavlíka hrialo, ale pocit premárnenej šance zostával. "To by bolo, keby tu neboli. Číňania sú však jednoducho príliš silní konkurenti. Musím na sebe ešte viac popracovať, aby som bol o tri roky zasa o stupienok vyššie," uviedol pre paralympic.sk

 

Pavlík bol piaty najlepší pretekár na hrách v Riu 2016. Ani jeho tréner a psychológ Peter Kuračka netajil sklamanie. "Keď už sa dostanete medzi štvorku, dúfate, že medailu získate, ale nestalo sa. Napriek tomu som hrdý, čo tu dokázal. Semifinále odstrieľal výborne, ale bol tam jeden chlap, ktorý mieril ešte lepšie. To je trochu aj bezmocnosť. Keby možno nenarazil na Číňana, ale na keby sa nehrá. Po dnešku mám Čínu o niečo menej rád," konštatoval Kuračka, ktorý so slovenským reprezentantom začal spolupracovať po paralympiáde v Riu 2016.

 

Ďalší slovenský reprezentant Marián Marečák vypadol v osemfinále, keď nestačil na Rakesha Kumara z Indie (137:140). Súboj mal dobre rozbehnutý, po dvoch z piatich sérii viedol o dva body (53:55), no potom mu padli len dve osmičky za sebou, súper sa dotiahol a vybudoval si pred poslednými tromi šípmi trojbodový náskok.

 

Marečák zabojoval, na záver pridal 29 bodov po dvoch desiatkach a jednej deviatke, no Kumar odpovedal rovnako. "Neviem, prečo som dal len tie dve osmičky. Asi som veľa tlačil. Ale sklamaný nie som. Každá skúsenosť je nadovšetko. Keby mi niekto povedal, že v Tokiu skončím v osemfinále, tak by som to bral," reagoval po vypadnutí Marečák.

 

Na paralympiáde štartoval po deviatich rokoch, keďže do nominácie pre Rio 2016 sa tesne nezmestil. "Život ide ďalej. Pred paralympiádou som veľa vecí pomenil, lebo som sa výkonnostne posúval len dole. Treba to všetko ešte doladiť," dodal pre web Slovenského paralympijského výboru Marečák, ktorý trpí paraparézou dolných končatín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies