Návrhy Vidieckej platformy by sa mali dostať do vyhlásenia vlády

NETKY.SK • 12 Apríl 2016, 15:21 • 2 min
Návrhy Vidieckej platformy by sa mali dostať do vyhlásenia vlády

BRATISLAVA - Návrh Vidieckej platformy, týkajúci sa transparentných informácií o všetkých projektových a neprojektových výzvach a výsledkoch, sa dostane do programového vyhlásenia vlády.

slovakia

left justify in out

„Toto je vlastne bod, v ktorom máme prienik, a ktorý môžeme chápať tak, že sa dostane do programového vyhlásenia vlády a bol jednou z našich hlavných priorít, keďže s prostriedkami sa narába veľmi nehospodárne,“ uviedla na utorkovej tlačovej besede prezidentka Vidieckej platformy Lucia Gallová. Podľa nej sa zoskupenie stalo rešpektovaným partnerom rezortu pôdohospodárstva a bude prizývané k okrúhlym stolom a diskusiám.


Ďalšie body, ktoré budú v programovom vyhlásení vlády, sú Poľnohospodársky pôdny fond, zabránenie neodôvodneným záberom pôdy, hľadanie pôdy pre domácich poľnohospodárov a tiež jednoznačná deklarácia pôdy na užívateľské diely, doplnila predsedníčka OZ Kvalita z našich regiónov Bohumila Tauchmannová.

 

Cieľom jednoznačných deklarácií je vytvoriť právny rámec na odstránenie dvojitých deklarácií. Podľa platformy sa v prioritách vlády nevenuje dostatočná pozornosť poľnohospodárstvu a rozvoju vidieka. Preto predstavila deväť koncepčných návrhov, ktoré by mali prispieť k tvorbe programového vyhlásenia vlády. Ich základným cieľom je príprava dlhodobej nadpolitickej stratégie pre rezort pôdohospodárstva cez okrúhle stoly a diskusie.


"V čom sa naozaj zhodneme, tak je to, že sa zasadí (ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, pozn. red.) za transparentnosť čerpania prostriedkov, a možno aj formou zverejňovania žiadateľov, ich bodového ohodnotenia, čiže ztransparentnenia toho, kto dostal peniaze z EÚ,“ informovala Tauchmannová. Ďalším dôležitým bodom platformy je "pôda, voda lesy ako národné bohatstvo". "Chceli by sme to dať do ústavy, aby to naozaj tak bolo kvalifikované,“ povedala farmárka zo združenia Rodinné farmy Anna Balková.


Mladí farmári majú podľa Balkovej veľmi slabú dostupnosť k prenajatej aj k svojej vlastnej pôde. Preto platforma navrhuje poskytnúť mladým a malým farmárom pôdu v správe Slovenského pozemkového fondu.

 

„Chceme, aby sa odstránila automatická prolongácia nájomných zmlúv na dobu určitú, trebárs na pätnásť rokov. Ak vlastník nepožiada rok pred skončením nájomnej zmluvy o zrušenie tejto zmluvy, ona automaticky prechádza na ďalších pätnásť rokov,“ vysvetlila Balková. Platforma tiež chce, aby sa zamedzil predaj pôdy zahraničným subjektom cez spoločnosti, ktoré vznikli za týmto účelom na Slovensku.


Platforma navrhuje zjednodušenie a zosystematizovanie legislatívy pre mladých a malých prvovýrobcov a zavedenie odvodových prázdnin na dva roky pre toho prvovýrobcu v poľnohospodárstve, ktorý vytvorí aspoň jedno pracovné miesto. Cieľom je tiež legislatívne zaviesť možnosť voľby jedla vo verejnom, najmä školskom stravovaní so zámerom uprednostňovať regionálne, sezónne a prípadne bio potraviny.


Platforma odporúča vytvorenie odboru na pôde rezortu pôdohospodárstva pre podporu prvovýroby a spracovania prvovýroby cez poradenstvo pre mladých a malých farmárov a spracovateľov. Dôležité je podľa platformy otvoriť celospoločenskú odbornú diskusiu o technológiách, geneticky modifikovaných potravinách, pesticídoch a monokultúrach. Posledným návrhom platformy je integrovaný rozvoj vidieka aj cez navýšenie zdrojov na jeho podporu alebo prostredníctvom miestneho rozvoja verejno-súkromných partnerstiev.


Vidiecka platforma, ktorá vznikla v roku 2014, je zoskupením občianskych združení a organizácií z celého Slovenska, ktoré sa venujú oživeniu, ozdraveniu a zatraktívneniu poľnohospodárstva a zároveň pracujú na presadzovaní a podpore aktivít vedúcich k trvalo udržateľnému životu na vidieku. Vidiecka platforma združuje 26 organizácií s členskou základňou viac ako 900 členov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies