Moderná operatíva potrebuje kvalitné zdravotnícke pomôcky, ich dostupnosť je ohrozená

NETKY.SK • 28 Február 2023, 11:04 • 2 min
Moderná operatíva potrebuje kvalitné zdravotnícke pomôcky,  ich dostupnosť je ohrozená

BRATISLAVA - Možnosti operatívy výrazne pokročili. Pacienti majú dnes k dispozícii miniinvazívne laparoskopické operácie, ktoré majú v kombinácii s včasnou diagnostikou potenciál zmeniť aj hrozbu fatálneho ochorenia na relatívne ľahko liečiteľnú zdravotnú epizódu.

slovakia

left justify in out

Moderná operatíva by sa však nezaobišla bez kvalitných a bezpečných zdravotníckych pomôcok. Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED preto upozorňuje na zvyšujúcu sa infláciu a jej vplyvna koncovú cenu kvalitných zdravotníckych pomôcok.

 

Nová technika v operatíve prináša komfort lekárom i pacientom

 

Laparoskopia sa využíva predovšetkým v brušnej chirurgii, urológii a gynekológii. „Laparoskopické operácie výrazne ovplyvnili modernú operatívu na Slovensku. Sú prínosom nielen pre chirurgické riešenie mnohých zdravotných komplikácií, ale aj pre pacienta, ktorý sa z operačného zákroku zotaví rýchlejšie. Nové techniky navyše prinášajú komfort operatérom, ktorým umožňujú identifikovať aj tie najjemnejšie štruktúry v tele,“ hovorí o možnostiach miniinvazívnej chirurgie prednosta II. chirurgickej kliniky FNsP v Banskej Bystrici doc. MUDr. Ľubomír Marko, PhD. Na banskobystrickej chirurgickej klinike tvoria napríklad miniinvazívne výkony v oblasti kolorekta podiel až 80 percent. Podiel miniinvazívnych operačných výkonov v brušnej dutine sa v európskych krajinách blíži priemerne k 50 percentám.

 

Pracoviská miniinvazívnej chirurgie síce zaznamenávajú vďaka modernej operatíve nižšie percento pooperačných komplikácií, významnú úlohu v tom ale zohrávajú aj bezpečné a kvalitné zdravotnícke pomôcky a špeciálny zdravotnícky materiál využívaný pri operáciách. Dostupnosť kvalitných pomôcok je však ohrozená. „Cieľom každej pooperačnej starostlivosti je eliminovať riziko vzniku pooperačných komplikácií a zároveň podporiť návrat zdravotného stavu pacienta na optimálnu úroveň. Dôležitú úlohu v tom zohráva dostupnosť kvalitných zdravotníckych pomôcok, ktorými dokážeme ošetriť ranu pacienta po operácii. Ak sú pomôcky nahradené ich lacnejšími verziami a nespĺňajú štandardnú kvalitu, pacientovi môžu spôsobiť zdravotné komplikácie a dlhší pobyt v nemocnici,“uviedol chirurg MUDr. František Špaček. Miniinvazívne laparoskopické operácie majú pritom pre samotného pacienta hneď niekoľko výhod – menšiu veľkosť rany, skrátenie dĺžky hospitalizácie aj rýchlejšiu rekonvalescenciu.

 

Výrobcovia a dodávatelia zdravotníckych pomôcok bojujú s infláciou

 

Slovenská asociácia dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK+MED upozorňuje, že v dôsledku inflácie sa zvýšili náklady výrobcov a dodávateľov zdravotníckych pomôcok a ak to zdravotné poisťovne nebudú kompenzovať, doplatí na to pacient. „Nárast cien surovín, energie či logistiky ovplyvňuje konečnú cenu bežných zdravotníckych pomôcok a materiálu. Napríklad cena energie vzrástla približne o 143 %, logistika o vyše 100 %. Rozpočet pre zdravotníctvo chce v roku 2023 v oblasti zdravotníckych pomôcok ušetriť milióny eur, lacné ale neznamená kvalitné. Použitie lacnejších zdravotníckych pomôcok môže v praxi viesť k viacerým komplikáciám na strane pacienta,“ zdôraznila podpredsedníčka SK+MED Mgr. Ľubica Bezeli.

 

„Efektívne využitie zdravotníckych pomôcok má významný a pozitívny dopad na zdravie pacienta i ekonomiku zdravotníctva. Pri šetrení na zdravotníckych pomôckach a neriešení situácie so zvyšujúcou sa infláciou, ktorá výrazne vplýva na výrobcov a dodávateľov zdravotníckych pomôcok, môžebyť ohrozená dostupnosť zdravotníckych pomôcok, ktorá je kľúčová pre zabezpečenie adekvátnej zdravotnej starostlivosti pacientov,“ uzatvára Ing. Katarína Danková, PhD., výkonná riaditeľka asociácie SK+MED.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies