Navarte si s Netkami! Špargľové rizoto

NETKY.SK • 13 Máj 2023, 12:0 • 2 min
Navarte si s Netkami! Špargľové rizoto

Jar v kuchyni už tradične patrí špargli, jej liečivé účinky sú známe už od nepamäti, obsahuje plno vzácnych živín a vitamínov ako je vitamín B, C, E, K a ďalšie telu prospešné látky. Špargľa má tiež pozitívny účinok na funkciu ľadvín, podporuje plodnosť a pôsobí ako afrodiziakum. Špargľa má veľa využití v kuchyni, my vám ponúkame recept na lahodné špargľové rizoto.

slovakia

left justify in out

Suroviny

460 g zelenej špargle

250 g ryže arborio

3 šalotky

20 g masla

150 ml bieleho suchého vína

1 citrón

olivový olej

parmezán 

celé čierne korenie

soľ

 

Postup

Umytú špargľu prerežeme na tri časti - dolné tretiny s hrubšou kôrou, jemnejšie vrchné hlavičky a stredové časti. Dolné tretiny pozdĺžne prekrojíme na polovice a vložíme do vriacej vody. Pridáme štipku soli, celé čierne korenie a varíme približne 12 minút. Potom vývar precedíme a na miernom ohni necháme zohrievať.

 

V hrnci na lyžici oleja zľahka orestujeme hlavičky špargle približne 2 minúty, potom ich vyberieme a odložíme. Do hrnca dáme olej, maslo a necháme roztopiť. Pridáme nadrobno nakrájanú šalotku a za stáleho miešania opekáme približne 4 minúty.

 

Základ ochutíme citrónovou kôrou a prisypeme ryžu. V miešaní pokračujeme ešte 2 minúty, kým sa ryža ohreje a čiastočne opečie. Podlejeme vínom a miešame, kým sa alkohol odparí a ryža absorbuje všetku tekutinu. 

 

Stredové časti špargle pokrájame na malé kúsky a pridáme do hrnca. Postupne prilievame horúci špargľový vývar, až keď ryža vsiakne predošlú dávku. Opakujeme ďalších približne 20 minút na miernom ohni za neustáleho miešania. 

 

Odstavíme z plameňa, prilejeme šťavu z polovice citróna, dochutíme soľou a pridáme maslo. Premiešame a pred servírovaním necháme chvíľu postáť. Na záver špargľové rizoto dozdobíme opečenou špargľou a posypeme parmezánom.

 

Prajeme dobrú chuť! 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona