Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
30. máj. 2023Ferdinand
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia
13.05.2023 12:00 Gurmán
Navarte si s Netkami! Špargľové rizoto
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
13.05.2023 12:00 Gurmán

Navarte si s Netkami! Špargľové rizoto



Jar v kuchyni už tradične patrí špargli, jej liečivé účinky sú známe už od nepamäti, obsahuje plno vzácnych živín a vitamínov ako je vitamín B, C, E, K a ďalšie telu prospešné látky. Špargľa má tiež pozitívny účinok na funkciu ľadvín, podporuje plodnosť a pôsobí ako afrodiziakum. Špargľa má veľa využití v kuchyni, my vám ponúkame recept na lahodné špargľové rizoto.


Suroviny

460 g zelenej špargle

250 g ryže arborio

3 šalotky

20 g masla

150 ml bieleho suchého vína

1 citrón

olivový olej

parmezán 

celé čierne korenie

soľ

 

Postup

Umytú špargľu prerežeme na tri časti - dolné tretiny s hrubšou kôrou, jemnejšie vrchné hlavičky a stredové časti. Dolné tretiny pozdĺžne prekrojíme na polovice a vložíme do vriacej vody. Pridáme štipku soli, celé čierne korenie a varíme približne 12 minút. Potom vývar precedíme a na miernom ohni necháme zohrievať.

 

V hrnci na lyžici oleja zľahka orestujeme hlavičky špargle približne 2 minúty, potom ich vyberieme a odložíme. Do hrnca dáme olej, maslo a necháme roztopiť. Pridáme nadrobno nakrájanú šalotku a za stáleho miešania opekáme približne 4 minúty.

 

Základ ochutíme citrónovou kôrou a prisypeme ryžu. V miešaní pokračujeme ešte 2 minúty, kým sa ryža ohreje a čiastočne opečie. Podlejeme vínom a miešame, kým sa alkohol odparí a ryža absorbuje všetku tekutinu. 

 

Stredové časti špargle pokrájame na malé kúsky a pridáme do hrnca. Postupne prilievame horúci špargľový vývar, až keď ryža vsiakne predošlú dávku. Opakujeme ďalších približne 20 minút na miernom ohni za neustáleho miešania. 

 

Odstavíme z plameňa, prilejeme šťavu z polovice citróna, dochutíme soľou a pridáme maslo. Premiešame a pred servírovaním necháme chvíľu postáť. Na záver špargľové rizoto dozdobíme opečenou špargľou a posypeme parmezánom.

 

Prajeme dobrú chuť! 

 



reklama


Zdroj: kuchynalidla.sk

Foto:  unsplash / pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok