Navaľný napadol výsledky volieb v Moskve na 37 súdoch

NETKY.SK • 12 September 2013, 16:12 • 2 min
Navaľný napadol výsledky volieb v Moskve na 37 súdoch

MOSKVA – Ruský opozičný líder Alexej Navaľný vo štvrtok podal niekoľko stoviek žalôb proti výsledkom nedeľňajších volieb starostu Moskvy, v ktorých ho oficiálne porazil prokremeľský kandidát Sergej Sobjanin.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov spravodajského portálu RIA Novosti výsledky napadol na moskovskom mestskom súde ako aj na 36 obvodných súdoch v jednotlivých častiach metropoly, kde údajne zaznamenal nezrovnalosti. Celkový rozsah viac ako 950 žalôb pritom údajne presahuje 50-tisíc strán.

Opozícia trvá na tom, že hlasovanie bolo zmanipulované v prospech Sobjanina. Ten podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil nad Navaľným hneď v prvom kole, a to v pomere 51,4 ku 27,2 percenta, odhady opozície však hovorili o podstatne nižšom náskoku. Navaľný ešte v nedeľu večer vyhlásil, že má dôkazy o zmanipulovaní volieb a oficiálne výsledky neuzná. Pred voľbami totiž dúfal, že sa mu podarí prebojovať aspoň do druhého kola. Súčasťou podaných žalôb je údajne aj žiadosť o zastavenie Sobjaninovej inaugurácie, ktorá by sa mala konať už vo štvrtok v moskovskom múzeu druhej svetovej vojny. Volebná komisia všetky podané sťažnosti zamietla a vyhlásila, že na požadované prepočítanie hlasov nie je dôvod. Prezident Vladimir Putin dokonca v utorok označil hlasovanie za najtransparentnejšie v dejinách Ruska, dodáva RIA Novosti. 

Navaľný vo voľbách kandidoval napriek nedávnemu osvedčeniu zo sprenevery, za ktorú mu hrozí šesťročný pobyt vo väzení a pokuta. Bol pritom hlavným vyzývateľom Sobjanina, ktorého bývalý prezident Dmitrij Medvedev vymenoval do funkcie moskovského starostu už v roku 2010, v júni však nečakane odstúpil, čo kritici označujú za snahu zaskočiť opozíciu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies