NATO posilní spoluprácu s partnermi v indotichomorskej oblasti

NETKY.SK • 30 Jún 2022, 6:5 • 2 min
NATO posilní spoluprácu s partnermi v indotichomorskej oblasti

MADRID – V stredu to na tlačovej konferencii v Madride oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

slovakia

left justify in out

Severoatlantická aliancia prehĺbi spoluprácu s partnermi v indotichomorskom regióne. TASR prevzala správu z agentúry DPA. Aliancia plánuje rozšíriť spoluprácu s Austráliou, Novým Zélandom, Japonskom a Južnou Kóreou v oblasti kybernetickej bezpečnosti, námornej dopravy, ochrany klímy a vývoja technológií, povedal Stoltenberg.

 

 

„Rastúca asertivita Číny a jej nátlaková politika vplýva na bezpečnosť našich spojencov a partnerov,“ dodal generálny tajomník NATO na margo tohto rozhodnutia.

 

Účastníci summitu NATO v Madride v stredajšom vyhlásení uviedli, že deklarované ambície a nátlakové kroky Číny sú výzvou pre záujmy, bezpečnosť a hodnoty Severoatlantickej aliancie. Na pozadí rastúcich obáv z Číny sa na madridskom summite NATO po prvý raz zúčastnili aj lídri Japonska a Južnej Kórey.

 

 

Peking v ten istý deň vyzval Severoatlantickú alianciu, aby sa nepokúšala vyvolávať konflikty v Ázii a inde vo svete po tom, „ako rozvrátila Európu“.

 

Možno vás zaujme: Rusko odsudzuje summit NATO! Zelenskyj žiada delostrelectvo a finančnú podporu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona