NATO navrhuje rozšíriť vojenský priestor mimo územia Zeme

NETKY.SK • 24 Jún 2019, 14:43 • 2 min
NATO navrhuje rozšíriť vojenský priestor mimo územia Zeme

BRUSEL - Už v priebehu tohto roka chce Severoatlantická aliancia (NATO) uznať vesmír ako za ďalší priestor pre bojové operácie.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrení nemenovaných diplomatov sa Aliancia snaží ukázať, že je pripravená reagovať na nové hrozby. Rozhodnutie o danom návrhu by malo padnúť na summite NATO v Londýne začiatkom decembra. Pri tejto príležitosti by mal byť na stretnutí prítomný aj prezident USA Donald Trump. 

 

img

 

"Existuje dohoda, že vesmír by mal byť vyhlásený za bojový priestor a londýnsky summit je najlepším miestom na jej zoficiálnenie," uviedol koncom minulého týždňa vyššie postavený diplomat z prostredia NATO.

 

img

 

Diplomati však ubezpečujú, že NATO sa nechystá na žiadnu vojnu vo vesmíre. Ide skôr o predmetné vyhlásenie, kde by sa riešila otázka eventuálneho používania vesmírnych zbraní, ktoré sú schopné v tomto priestore ničiť rakety či vesmírne družice. Navyše, pokiaľ sa vesmír vyhlási za bojový priestor, Čínu to podľa NATO odradí od toho, aby sa rozvíjala ako vesmírna mocnosť.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

First encounter with a Taikonaut(Suit) #Space #astronaut #taikonaut #chinaspaceprogram

Príspevok, ktorý zdieľa Adam Aerial (@adam_aerial),

 

Členské krajiny NATO v súčasnosti vlastnia 65 % všetkých vesmírnych družíc. Čína však uvažuje o vývoji celých konštelácií komerčných satelitov, ktoré by mohli poskytovať rôzne služby v civilnej aj vojenskej sfére. Peking okrem toho vyvíja zbrane, ktoré by bolo možné používať na obežnej dráhe Zeme. 

 

img

 

Dôležitou vesmírnou mocnosťou je aj Rusko, ktorého vzťahy s NATO sú od začiatku ukrajinskej krízy v roku 2014 na bode mrazu. "Ten, kto kontroluje vesmír, kontroluje aj to, čo sa deje na zemi, na mori a vo vzduchu," vyjadril sa Jamie Shea, bývalý predstaviteľ NATO, ktorý v súčasnosti pôsobí ako analytik think-tanku Priatelia Európy v Bruseli.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies