NHL ovládol Connor McDavid, Fleury sa dočkal Vezinovej trofeje

NETKY.SK • 30 Jún 2021, 13:41 • 2 min
NHL ovládol Connor McDavid, Fleury sa dočkal Vezinovej trofeje

USA/KANADA - Kanadský hokejista Connor McDavid v službách Edmontonu sa podľa predpokladov stal držiteľom Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča NHL.

slovakia

left justify in out

Dobehol iného kráľa

Všetkých sto odborníkov ho zaradilo na prvé miesto. V 97-ročnej histórii vyhlasovania tohto ocenenia sa stalo len po druhý raz, že víťaz bol zvolený jednohlasne. McDavidov predchodca bol legendárny Wayne Gretzky, ktorý v sezóne 1981/1982 nazbieral 92 gólov a 212 bodov a dostal tiež všetkých 63 prvých miest.

 

img


Za McDavidom skončili v súťažnom ročníku 2021 Auston Matthews z Toronta a Nathan MacKinnon z Colorada. Štvrtý bol Sidney Crosby z Pittsburghu a piaty Brad Marchand z Bostonu.

 

Suverénny výkon 

McDavid nazbieral v skrátenej 56-zápasovej sezóne základnej časti NHL 105 bodov za 33 gólov a 72 asistencií. Okrem bodového zápisu McDavid ovládol štatistiky aj v počte asistencií, bodov v rovnovážnom stave (68), bodov v presilovkách (37) a druhý bol v počte gólov aj víťazných gólov (11). Už predtým dvakrát vyhral kanadské bodovanie profiligy s počtom 100, resp. 108 bodov.

 


"To nie ja, ale moji spoluhráči urobili zo mňa takého hráča. Sú pre mňa všetko, bez nich by som sa nikam nedostal. Máme výnimočnú partiu hráčov, hoci sme napokon nedosiahli to, čo sme chceli. Teším sa, že budem súčasťou tímu Oilers aj v budúcej sezóne už aj s divákmi na tribúnach. Verím, že naši hráči sa naďalej budú zlepšovať, aby sme v tejto súťaži dosiahli aj niečo výnimočné," skonštatoval Connor McDavid na webe NHL.

 

Edmonton postúpil v tomto roku do playoff z druhého miesta kanadskej divízie, no hneď v prvom kole ho vyradil Winnipeg v štyroch zápasoch.

 

Výnimočnosť
Fenomenálny Kanaďan sa stal aj držiteľom Trofeje Teda Lindsaya pre najviac výnimočného hokejistu podľa hráčskej asociácie NHLPA. Hartovu trofej získal predtým aj v sezóne 2016/2017. Stal sa len druhým hráčom Edmontonu, ktorú si ju vybojoval minimálne dvakrát.

 

img

 

Wayne Gretzky ovládol hlasovanie o Hartovu trofej osemkrát za sebou v rokoch 1979 - 1987. Pred rokom bol víťazom ďalší hokejista Oilers Leon Draisaitl.

 

Mohlo by vás zaujímať: Najlepším hráčom NHL sa stal Nemec Draisaitl, odniesol si tri trofeje

 

"Chcem sa poďakovať nielen spoluhráčom a trénerom, ale aj všetkým zdravotníkom, ktorí nám umožnili, že sme v náročných covidových podmienkach mohli hrať hokej," dodal McDavid.

 

Najlepší brankár 
V NHL sa rozhodlo už aj o držiteľovi Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára. Stal sa ním Marc-André Fleury z Vegas Golden Knights, ktorý získal 108 bodov. O deväť bodov menej sa ušlo druhému Andrejovi Vasilevskému z Tampy Bay a tretí skončil s 36 bodmi Philipp Grubauer z Colorada.

 

img


Tridsaťšesťročný Fleury sa vo svojej 17-ročnej kariére v NHL dočkal tohto ocenenia vôbec po prvý raz. V základnej časti mal bilanciu 26 víťazstiev - 10 prehier a bol tretí v počte víťazstiev aj triumfov s čistým kontom (6). Rovnako tretia priečka mu patrila v priemere inkasovaných gólov na zápas (1,98) a úspešnosti zásahov (92,8%).

Odchod do Vegas a finále Stanley Cupu 

Po tom, ako sa Vegas Golden Knights stal v sezóne 2017/2018 novým tímom NHL, zobral si na expansion drafte brankára, ktorého mu ponúkal vtedajší vítaz aj obhajca Stanley Cupu Pittsburgh Penguins. Tučniaci mali už v tom období inú jednotku v bráne - Matta Murrayho, ktorý im vychytal aj posledný Stanley Cup. 

 

Vegas vo svojej prvej sezóne v NHL dokráčali až do finále. Najlepším mužstvom západnej konferencie sa stali aj vďaka svojej jednotke v bráne Marcovi-Andrému Fleurymu. 

 

img

 

"Stále milujem hokej a stále má baví táto práca. Snažil som sa zmeniť drobné veci, aby sa ešte viac zlepšila defenzíva nášho mužstva. Budem v tom aj naďalej pokračovať, lebo mám z toho zábavu," skonštatoval Marc-André Fleury na webe NHL.

 

Najlepší obranca 

James Norris Memorial Trophy pre najlepšieho obrancu sezóny si odniesol mladík Adam Fox z New Yorku Rangers. "Jazdci" sa síce do tohtoročného playoff neprebojovali, no tím prešiel v posledných dvoch rokoch veľkou prestavbou a do budúcna sa rysuje v Madison Square Garden silné mužstvo. 

 

img

 

Prvý rok v NHL

Z nováčikov sa najviac darilo Kirillovi Kaprizovovi. Preto si odnáša Calder Trophy a Minnesota spravila teda oveľa lepší ťah ako minulý rok New Jersey s Nikitom Gusevom. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies