NASA nevie odkiaľ sa na Cerese objavili záhadné svetlá

NETKY.SK • 28 Február 2015, 11:00 • 2 min
NASA nevie odkiaľ sa na Cerese objavili záhadné svetlá

WASHINGTON - Nestáva sa často, aby vedci z NASA (Národný úrad pre letectvo a vesmír) nedokázali vysvetliť nejaký kozmický úkaz. Na trpasličej planéte Ceres sa však objavilo niečo, nad čím si lámu hlavy aj tí najväčší odborníci.

slovakia

left justify in out

Americká sonda Dawn nafotila nové bližšie zábery trpasličej planéty a vedci z NASA zostali v nemom úžase. Na záberoch je zreteľne vidieť dve jasné svetlá na povrchu planétky a odborníci zatiaľ nemajú ani tušenie, čo by to mohlo byť.

Vedúci výskumu fotografických záberov Andreas Nathues povedal: "Najjasnejší bod je stále príliš malý na to, aby sme pomocou našich fotoaparátov zistili o čo sa môže jednať. Napriek svojej veľkosti je jasnejší ako akýkoľvek iný bod na Cerese. Je to naozaj nečakané a ostáva to pre nás stále záhadou."

Odborníci na vesmír špekulujú, že svetlá by mohli byť odrazom z ľadu alebo dôkaz o sopečnej činnosti na planétke. Konšpirátori a lovci UFO okamžite vysvetlili celú záhadu: Ceres je Hviezda smrti.

 

img

Fotografie z veľkých vzdialeností najprv odhalili iba jedno svetlo, až bližšie zábery odhalili, že sú tam dve odlišné svetelné body. Ohromujúcim je však fakt, že tieto bližšie zábery boli nafotené stále z obrovskej výšky až 45.000 kilometrov na povrchom Ceresu.

 

Sonda Dawn na ceste k planéte Ceres používa revolučný iónový pohonný systém a 6.marca zostúpi na jej obežnú dráhu. Vedci dúfajú, že sonda potom dokáže nafotiť nové zábery v oveľa lepšom rozlíšení a podarí sa vysvetliť túto svetelnú záhadu.


Ceres je najväčší známy objekt v pásme asteroidov medzi obežnými dráhami Marsu a Jupitera. Vedci skúmajú túto planétu kvôli domnienkam, že by mohla obsahovať veľké množstvo vody.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies