Národniari chcú zriadiť Radu vlády pre rodinu a demografický rast

NETKY.SK • 19 Jún 2018, 15:52 • 2 min
Národniari chcú zriadiť Radu vlády pre rodinu a demografický rast

BRATISLAVA - Schválenie zákona o tvorbe právnych predpisov je pre SNS prioritné, je prvým krokom k tomu, aby sme sa zamysleli, akým spôsobom sa bude Slovensko vyvíjať. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák s tým, že do budúcnosti chce SNS s koaličnými partnermi rokovať aj o potrebe vytvorenia Rady vlády pre rodinu a demografický rast.

slovakia

left justify in out

Snemovňa dnes prijala návrh novely zákona o tvorbe právnych predpisov z dielne poslancov za SNS Tibora Bernaťáka, Evy Smolíkovej a Stanislava Kmeca. "Cieľom novely zákona o tvorbe právnych predpisov je zákonne vymedziť minimálny povinný obsah každej vypracovávanej doložky vybraných vplyvov predkladaných návrhov právnych predpisov do pripomienkového konania určením vybraných vplyvov, ktorých predpoklady sa posudzujú," vyplýva z dôvodovej správy.

Ako uviedol predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák, systematické analytické posudzovanie vplyvov na manželstvo, rodičovstvo a rodinu doposiaľ absentovalo pri tvorbe právnych predpisov, napriek skutočnosti, že aj Ústava SR garantuje manželstvu, rodičovstvu a rodine osobitnú zákonnú ochranu. "Bez náležitého analytického posudzovania návrhov právnych predpisov na manželstvo, rodičovstvo a rodinu je dodržiavanie tohto ústavného záväzku ohrozené," povedal Bernaťák.

Vytvorenie Rady vlády pre rodinu a demografický rast podľa SNS vyplýva aj z neustáleho poklesu populácie v produktívnom veku. "Rada vlády pre rodinu a demografický rast by posudzovala nepriaznivý demografický vývoj a pripravovala konkrétne kroky v rámci riadnej koncepcie rozvoja demografie na Slovensku. Mala by reálne prinášať riešenia pre Slovensko. Členstvo v Rade by bolo bezodplatné," uviedol. SNS uvádza, že kým v roku 2014 na jedného seniora pripadlo päť ľudí v produktívnom veku, v roku 2030 by to mali byť len traja.

Rodina je základnou bunkou spoločnosti a je povinnosťou ju chrániť. Uviedla to na dnešnej tlačovej besede podpredsedníčka Slovenskej národnej strany (SNS) a poslankyňa NR SR Eva Smolíková. "Zároveň však nemôžeme zabúdať ani na tých, ktorí nežijú v úplnej tradičnej rodine. Aj preto naša podpora bude smerovať aj k osamelým rodičom s deťmi," uviedla Smolíková.

"SNS je presvedčená, že Slovensko potrebuje novú koncepciu rodinnej a demografickej politiky, a preto veríme, že tento krok bude efektívnym opatrením v prípade, ak by sa pripravovali legislatívne opatrenia, ktoré pôjdu proti rodine," vysvetlila Smolíková. "Ak si necháme rozvrátiť tradičnú rodinu, necháme si rozvrátiť celý štát," dodala Smolíková.

Cieľom schváleného zákona je tiež zaviesť posúdenie vplyvu na manželstvo, rodičovstvo a rodinu ako povinnú obsahovú súčasť dôvodovej správy každého právneho predpisu predkladaného do NR SR. Doposiaľ sa v dôvodovej správe k návrhu novely zákona uvádza, že je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, zákonmi a ďalšími všeobecne záväznými právnymi predpismi, ako aj s medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná a s právom Európskej únie. Rovnako sa uvádza, či návrh zákona bude mať pozitívny vplyv na verejné financie, na podnikateľské prostredie, sociálny vplyv či vplyv na životné prostredie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies