Ako vybrať smart hodinky? Rozhoduje účelnosť, funkcie aj dizajn

NETKY.SK • 25 Január 2021, 14:23 • 2 min
Ako vybrať smart hodinky? Rozhoduje účelnosť, funkcie aj dizajn

Kedysi slúžili hodinky len na ukazovanie času. Bolo to obdobie bez smartfónov a iných digitálnych zariadený, preto kto nemal so sebou hodinky, mal problém orientovať sa v čase a stíhať to, čo si počas dňa naplánoval. Dnes je tomu už inak.

slovakia

left justify in out

Neskôr hodinky spĺňali aj dizajnovú funkciu, vznikali nové dizajny, používali sa drahšie, naopak aj lacnejšie, materiály a vylepšovala sa technológia samotných hodiniek. No stále boli primárne určené na to, aby nám ukazovali plynutie času.

 

Doba sa od vtedy ale veľmi zmenila, a keďže žijeme v dobe inteligentných telefónov a iných zariadení, tak boli vytvorené aj inteligentné hodinky.

 

Sú v podstate rozšírením klasického smartfónu – sú praktickejšie, majú rozšírené funkcie a využijete ich hlavne vtedy, ak sa snažíte žiť aktívne.

 

Keďže sú smart hodinky pre nás stále niečím novým, tak o nich nevieme dostatok informácií, pokiaľ sa o túto tematiku nezačneme zaujímať. Ako správne vybrať smart hodinky? A ktoré parametre sú pri výbere naozaj dôležité?

 

Sú smart hodinky skutočne smart?

Slovo „smart“ je z anglického slova a v preklade znamená „inteligentný“. Nie sú však inteligentné hodinky, či „smart hodinky“ jedny ako druhé. Podľa toho, na čo sú primárne určené sa odvíja ich dizajn, cenová kategória a práve funkcionalita.

 

Smart hodinky sú už nejaký ten čas na trhu a za ten čas predajcovia zistili, akí sú ich cieľoví zákazníci a čo jednotlivé skupiny požadujú. Smart hodinky vieme rozdeliť do troch hlavných skupín.

 

Inteligentné hodinky – kategória hodiniek, ktorá je zvyčajne najdrahšia, a čo sa týka funkcií, tak ponúka toho najviac. Základná obrazovka väčšinou ukazuje počet krokov, spálené kalórie, ale aj prichádzajúce hovory, či prijaté správy.

 

Keď prejdete do menu, tak je to skoro ako v smartfóne – funkcie sú veľmi podobnédokážete s nimi pracovať podobne ako s telefónom. Okrem toho disponujú športovými funkciami, merajú tep, počet krokov alebo srdcovú činnosť.


Športové hodinky – inteligentné hodinky sú určené pre bežných ľudí, ktorí ale vyžadujú od hodiniek čosi viac, než len ukazovanie času.

 

Na druhej strane, športové hodinky sú prispôsobené pre aktívnych ľudí, ktorí potrebujú svoj pohyb viac analyzovať. Nie je zvykom ich mať na ruke stále, no ak majú lepší dizajn, tak prečo nie.

 

Aj napriek tomu, že nemajú toľko funkcií ako klasické, inteligentné hodinky, tak treba do nich investovať viac.


Fitness náramky – patríte medzi začiatočníkov v športe alebo nechcete investovať do športových hodiniek? Tak pre vás sú ideálne práve fitness náramky. Majú základné funkcie – meranie krokov, kalórií, športové módy, stopky či časovač.

 

Funkcie, ktoré vám ako začiatočníkovi úplne postačia. Zároveň sú na ruke veľmi pohodlné, takže nebude problém ich mať na ruke počas celého dňa.

 

NÁŠ TIP: Pri nákupe zvoľte vždy overené značky a autorizovaných predajcov. Eshop Hej.sk je autorizovaným obchodom stoviek výrobcov a značiek. Online nákupom môžete ušetriť ešte viac, stačí si uplatniť HEJ.sk zľavový kód a získať tak extra zľavu na celý nákup.

 

img

 

Parametre, na ktoré sa treba zamerať

Prejdime teraz už na konkrétne parametre, ktorými sa modely od rôznych značiek odlišujú. Ako prvé by ste si mali vybrať skupinu hodiniek, ktoré sme spomínali vyššie a čo teda od hodiniek požadujete.

 

Na základe toho si potom stanovte rozpočet. Okrem týchto dvoch parametrov – funkcionalita a cena, by ste mali prihliadať aj na ďalšie parametre.

 

NÁŠ TIP: Ak chcete používať hodinky len pri športovaní, nemusíte si kupovať hodinky za stovky eur, cez ktoré sa dá telefonovať a posielať správy. Väčšinou postačia športové hodinky alebo fitness náramok.

 

Výdrž batérie

Inteligentné hodinky vydržia o čosi dlhšie, než smartfóny, no aj tak je to u niektorých značiek a modelov stále problémové. Pri hodinkách s množstvom aplikácií a funkcií pri každodennom používaní nie je ničím výnimočným, keď vydržia len 3 – 4 dni.

 

U niektorých modelov to môže byť dokonca pri aktívnom používaní len 1 deň. Niekedy je preto lepšie nechať takúto ponuku funkcií pre smartfóny a hodinky brať len ako niečo doplnkové, čo je priamo na vašom tele a dokáže merať pohyb a telesné funkcie.

 

V prípade fitness náramkov a športových hodiniek je už výdrž o čosi lepšia. Tu sa výdrže baterky nemusíte báť, pretože nabíjanie je v tomto prípade priemerne 1-krát mesačne (samozrejme, pri intenzívnejšom používaní sa môže táto doba skrátiť).

 

Fitness náramky majú úsporné obrazovky, takže aj vďaka tomu je výdrž baterky lepšia.

 

NÁŠ TIP: Pri výbere hodiniek na každodenné používanie oceníte dlhšiu výdrž batérie.

 

Kompatibilita s telefónom

Akonáhle si hodinky zakúpite, tak je potrebné ich prepojiť s vašim telefónom. Ako telefóny, tak aj hodinky sú založené na rôznych operačných systémoch.

 

Pri nákupe by ste sa mali informovať o tom, aká je kompatibilita hodiniek s vašim operačným systémom v telefóne, či tam môžu nastať nejaké problémy alebo či sa vôbec dajú prepojiť.

 

V súčasnosti je to vyriešené u väčšiny inteligentných hodiniek tak, že aj v prípade rôznych operačných systémoch ich prepojíte pomocou aplikácie v telefóne.

 

Aj napriek tomu je ale lepšie a odporúčané používať hodinky a telefón bežiacich na rovnakých operačných systémoch. Rôzne reťazce ponúkajú aj vlastné značky a modely, akciové letáky ich často ponúkajú, tu však treba myslieť taktiež práve na ich kompatibilitu.

 

NÁŠ TIP: Overte si ešte pred kúpou, či sú konkrétne hodinky kompatibilné s operačným systémom vo vašom telefóne.

 

Odolnosť nadovšetko!?

Prach, voda alebo špina – všetko toto sú úhlavní nepriatelia elektroniky, ktorí vplývajú na ich funkcionalitu a životnosť. V údajoch o hodinkách by ste mali nájsť informácie o vodotesnosti a odolnosti voči prachu.

 

Niektoré hodinky sú priamo stavané do terénu alebo napríklad k plávaniu. Pri niektorých vás ale prekvapí, že by ani nemali prísť do kontaktu s vodou.

 

NÁŠ TIP: Či už ich kupujete na šport, máte manuálnu prácu alebo to môžu byť aj iné dôvody, odolnosť by mala byť dôležitým aspektom vášho výberu.

 

Dizajn sa musí páčiť

Pre niekoho je dizajn najdôležitejším parametrom pri výbere hodiniek a niekomu na tom vôbec nezáleží, berie to skôr ako praktickú vec. Ale hodinky sú niečo, čo budete nosiť na ruke pomerne často a nechcete, aby vyzerali lacno alebo by sa vám ich dizajn nepáčil.

 

Vždy sa snažte na hodinky vyberať aj po dizajnovej stránke, až potom bližšie skúmajte funkcionalitu a výdrž batérie. Keď sa vám dizajn nebude páčiť, tak je malá pravdepodobnosť, že si vybrané hodinky kúpite.

 

NÁŠ TIP: Aj keď si poviete, že dizajn neriešite, mali by ste vyberať aj podľa vzhľadu. Hodinky dnes už nie sú len praktické, ale sú zároveň módnym doplnkom.

 

Na stránkach nákupnej poradne nájdete najlepšie smart hodinky skrz rôzne kategórie, jednotlivé parametre, funkcie a v rôznych cenových hladinách. Z týchto si určite vyberiete!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies