Scholz prisľúbil Litve ďalšiu vojenskú pomoc

NETKY.SK • 7 Jún 2022, 14:33 • 2 min
Scholz prisľúbil Litve ďalšiu vojenskú pomoc

VILNIUS – Nemecko prisľúbilo Litve ďalšiu vojenskú pomoc na odstrašenie možného ruského útoku a prípadnú obranu pred ním. V utorok to uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz po rozhovore s litovským prezidentom Gitanasom Nausdom. TASR informuje podľa správy agentúry DPA.

slovakia

left justify in out

Podľa Scholza by nemecká podpora mala smerovať k vytvoreniu „robustnej bojovej brigády“. „Ako spojenci v NATO sa cítime byť navzájom zaviazaní a v prípade útoku budeme brániť každý centimeter územia NATO,“ dodal nemecký kancelár.

 

img

Vľavo nemecký kancelár Olaf Scholz a vpravo litovský prezident Gitanas Nauseda

 

V súčasnosti je v Litve prítomný prápor Severoatlantickej aliancie pod vedením Nemecka s 1 600 vojakmi. V tomto prápore je viac ako 1 000 príslušníkov nemeckých ozbrojených síl. Brigáda, ktorú spomenul Scholz v príhovore, pozostáva zvyčajne z 3 000 až 5 000 vojakov, vysvetľuje DPA.

 

 

Litva, Lotyšsko a Estónsko požadujú na istý čas zriadenie brigád Severoatlantickej aliancie na svojom území. Nie je však jasné, koľko vojakov bude rozmiestnených priamo tam a koľko ich bude v pohotovosti mimo územia týchto pobaltských štátov.

 

Možno vás zaujme: Babiš pôjde v septembri pred súd v kauze Čapí hnízdo



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies