Národná transfúzna služba má v lete znížené zásoby krvi

NETKY.SK • 16 August 2015, 14:39 • 2 min
Národná transfúzna služba má v lete znížené zásoby krvi

BRATISLAVA - Národná transfúzna služba (NTS) má v týchto dňoch znížené zásoby krvi. Týka sa to najmä krvnej skupiny A a všetkých krvných skupín s negatívnym RH faktorom.

slovakia

left justify in out

"Avšak potrebná je každá krvná skupina," povedala pre TASR Martina Grožajová z NTS. Ľudí vyzvala, aby prišli darovať krv a pomohli doplniť zásoby krvných prípravkov. V tomto období však ešte služba vie zásobovať nemocničné zariadenia krvnými prípravkami.

 

Počas letných mesiacov chodí darovať krv menej dobrovoľníkov. Je čas dovoleniek, študentských stáží a je teplo. "Darcov krvi v lete ubúda, no jej spotreba je vysoká," upozornila Grožajová. Stáva sa viac dopravných nehôd, úrazov, prebiehajú transplantačné programy a nemocnice vykonávajú plánované operačné zákroky. Zvýšený počet darcov krvi je na pracoviskách NTS počas zimných mesiacov, najmä v období blížiacich sa Vianoc.

 

Pri jednom odbere, ktorý trvá päť až desať minút, zdravotníci odoberú 400 až 500 mililitrov krvi. Krv môže darovať každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do veku 65 rokov. Darcovia sa nesmú liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu a nesmie byť po pôrode.

 

Deň pred darovaním nemožno piť alkohol a vystavovať sa zvýšenej fyzickej záťaži. Darca by si doma nemal zabudnúť občiansky preukaz a preukaz poistenca.

 

Ženy môžu darovať krv každé štyri mesiace, muži raz za štvrťrok. Za najvzácnejších darcov sa považujú tí s negatívnym Rh faktorom krvi, ktorý má len 15 percent ľudí.

 

Pri transfúziách je dôležité, aby sa krvná skupina aj Rh faktor darcu a príjemcu v čo najväčšej miere zhodovali. Inak by mohlo dôjsť k nebezpečným až smrteľným reakciám v organizme príjemcu, ktorý by začal vytvárať obranné látky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies