REPORTÁŽ: NBS navrhuje ústavný zákon o dôchodkovom zabezpečení

NETKY.SK • 14 Október 2020, 12:44 • 2 min
REPORTÁŽ: NBS navrhuje ústavný zákon o dôchodkovom zabezpečení

BRATISLAVA - Národná banka Slovenska (NBS) víta zámer ukotviť základné princípy dôchodkového systému do ústavného zákona. Podľa centrálnej banky by ústavný zákon o dôchodkovom systéme mal obsahovať dvanásť princípov.

slovakia

left justify in out

 

Čo sa má upraviť?

Právna úprava by mala vytvoriť pevné miesto pre druhý dôchodkový pilier,chrániť súkromný majetok a mal by sa klásť dôraz na doživotné dôchodkové zabezpečenie. NBS tiež odporúča, aby mal každý sporiteľ nárok na cenovo dostupnú tzv. pasívnu investičnú stratégiu a aby bol druhý pilier založený na princípe dlhodobého a dobre diverzifikovaného investovania so zohľadnením životného cyklu sporiteľa.

 

Vek odchodu do dôchodku 
Ústavný zákon by mal podľa centrálnej banky pre druhý pilier stanovovať základné nastavenia v prospech sporiteľov, ako automatický vstup do druhého piliera pre mladých ľudí, či predvolenú investičnú stratégiu do pasívne spravovaných fondov.

 

img

 

Dôchodkový systém by mal podľa NBS reagovať na demografický vývoj. Vek odchodu do dôchodku preto banka odporúča naviazať na očakávanú dĺžku života v starobe. Ak legislatívne úpravy v dôchodkoch posunú udržateľnosť systému do vysokého rizika, mali by sa automaticky aktivovať korekčné mechanizmy, ktoré by postupne posúvali systém naspäť smerom k finančnej rovnováhe.

 

Informovanosť dôchodcov 
Dôchodky vyplácané Sociálnou poisťovňou by sa mali valorizovať aspoň o rast životných nákladov tak, aby sa udržala kúpna sila penzistov. Dôchodcovia by mali byť podľa NBS pravidelne informovaní o získaných nárokoch zo všetkých troch dôchodkových pilierov. NBS tiež odporúča obmedziť počet špeciálnych dôchodkových systémov, ktoré už v súčasnosti majú silové zložky štátu.

 

img

 

Vyjadrenia 
Guvernér NBS Peter Kažimír upozornil na to, že ľudia na Slovensku starnú, a preto bude ubúdať počet ekonomicky aktívnych ľudí. "Vzniká reálne riziko, že populácia zostarne skôr, ako sa nám zásadnejšie podarí zvýšiť životnú úroveň," povedal na tlačovej besede.

 

Ak chce mať podľa neho Slovensko udržateľné verejné financie, ich veľmi dôležitým prvkom je udržateľnosť dôchodkového systému. "Je správne, že zámer schváliť ústavný zákon existuje," povedal Kažimír.

 

img

 

Ako ho doplnil viceguvernér centrálnej banky Ľudovít Ódor, predstavenými 12 princípmi chce centrálna banka prispieť do diskusie o podobe ústavného zákona o dôchodkovom systéme. "Týchto 12 princípov sa celkom dobre zhoduje s princípmi, ktoré predstavilo ministerstvo práce a sociálnych vecí," dodal.

 

Súhrn celej novely 
Automatický vstup mladých ľudí do druhého piliera s možnosťou výstupu, stanovenie minimálnej príspevkovej sadzby do druhého piliera, či zavedenie povinnej percentuálnej valorizácie dôchodkov vyplácaných Sociálnou poisťovňou na ustanovenej miere rastu životných nákladov. Tieto opatrenia by mal obsahovať návrh ústavného zákona o dôchodkovom systéme, ktorý pripravuje ministerstvo práce a sociálnych vecí.

 

Investičnú politiku má v druhom pilieri určovať Investičná rada pre dôchodky ako poradný orgán vlády. Minimálna príspevková sadzba do sporivého piliera by mala byť najmenej jedna štvrtina celkovej efektívnej sadzby starobného dôchodkového zabezpečenia. Ministerstvo práce však nekonkretizuje, čo považuje za celkovú efektívnu sadzbu starobného dôchodkového zabezpečenia.

 

img

 

Návrh ústavného zákona má obsahovať ustanovenia o tom, že štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok, pričom druhý a tretí dôchodkový pilier je pod dohľadom Národnej banky Slovenska. Majú sa tiež stanoviť pravidlá pre investovanie v druhom penzijnom pilieri.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona