Nálety prerušili internetové spojenie po celej krajine

NETKY.SK • 21 Január 2022, 15:32 • 2 min
Nálety prerušili internetové spojenie po celej krajine

DUBAJ – V Jemene úplne vypadol internet v dôsledku náletov, ktoré podnikli lietadlá koalície vedenej Saudskou Arábiou. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na údaje monitorovacej spoločnosti NetBlocks.

slovakia

left justify in out

Koaličné lietadlá zasiahli v noci na piatok kľúčový telekomunikačný objekt v prístavnom meste Hudajda na západnom pobreží Jemenu. Budova patrila štátnej spoločnosti TeleYemen, ktorá je monopolným poskytovateľom internetového pripojenia pre celú krajinu. Podľa spoločnosti NetBlocks, ktorá monitoruje bezpečnosť a slobodu webu po celom svete, došlo v Jemene ku „kolapsu internetovej konektivity celoštátneho rozsahu“. Okolo poludnia SEČ trval výpadok už viac než 12 hodín. Spoločnosť TeleYemen v súčasnosti ovládajú jemenskí, Iránom podporovaní povstalci, tzv. húsíovia, voči ktorým už viac než šesť rokov bojuje vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie.

 

img

 

Podľa televíznej stanice al-Masíra, kontrolovanej povstalcami, si nálet na telekomuničný objekt v Hudajde vyžiadal mŕtvych aj zranených. Televízia priniesla zábery, na ktorých ľudia prehľadávali trosky budovy a zdravotníci poskytovali prvú pomoc krvácajúcim osobám. Do Hudajdy je internet privádzaný podmorským káblom, ktorý zaisťuje pripojenie na web pre prevažnú väčšinu Jemenčanov. Rijádom vedená koalícia správy o zničení telekomunikačného objektu nekomentovala. Priznala však, že uskutočňuje „presné nálety zamerané na zničenie kapacít (povstaleckých milícií)“ v oblasti Hudajdy. Tento dôležitý prístav na pobreží Červeného mora podľa koalície slúži ako základňa pirátov a miesto, kam sú privážané iránske zbrane určené pre húsíov.

 

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď húsíovia obsadili hlavné mesto Saná. V dôsledku konfliktu zahynulo už približne 377 000 ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu humanitárnu krízu súčasnosti.

 

Možno vás zaujme: Holandsko dodá zbrane Ukrajine na obranné účely, ak o to Kyjev požiada



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies