Jakub z Čistého dňa pôjde za sexuálne zneužívanie Natálie na viac ako päť rokov do väzenia

NETKY.SK • 8 Jún 2021, 11:50 • 2 min
Jakub z Čistého dňa pôjde za sexuálne zneužívanie Natálie na viac ako päť rokov do väzenia

TRNAVA - Krajský súd v Trnave dnes potvrdil trest odňatia slobody pre Jakuba Fila za sexuálne zneužívanie v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante.

slovakia

left justify in out

Vo väzení zrejme strávi 5 rokov a štyri mesiace. Jeho obeťou bola vtedy 14-ročná klientka zariadenia Čistý deň Natália. Filo by si mal trest odpykať v zariadení so stredným stupňom stráženia. Krajský súd odvolanie obžalovaného proti rozsudku prvostupňového súdu zamietol, rozsudok je právoplatný.

 

img

 

Prečítajte si: ČISTÝ DEŇ: Súd zamietol žalobu na exposlankyňu Blahovú za poškodenie dobrej povesti​

Čistý deň poskytoval resocializáciu drogovo závislým mladým ľuďom v zariadení v Galante. K sexuálnemu zneužitiu maloletej Natálie kuchárom zariadenia Jakubom Filom prišlo podľa obžaloby ešte vo februári 2014. Riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek neskôr pripustil, že k udalosti došlo, išlo podľa neho o „sex na rozlúčku“.

V roku 2016 vtedajšia poslankyňa Natália Blahová otvorila kauzu možného sexuálneho zneužívania v tomto zariadení. V dôsledku kauzy prišla v marci 2018 nezisková organizácia Čistý deň o akreditáciu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Dnes už resocializačné služby v Galante neposkytuje.

Filo je už druhým právoplatne odsúdeným zamestnancom Čistého dňa za sexuálne zneužívanie. Prvým bol psychológ zariadenia, ktorý dostal za sex s tromi neplnoletými klientkami podmienečný trest odňatia slobody na 32 mesiacov a trojročnou skúšobnou dobou.

Dnešného rozhodovania Krajského súdu v Trnave sa Filo nezúčastnil. Jeho advokát Stanislav Jakubčík povedal, že právoplatné rozsudky sa nekomentujú. Na otázku, či je jeho klient pripravený nastúpiť do väzenia odpovedal, že asi nikto nie je na také niečo pripravený. Po doručení písomného zdôvodnenia však mieni zvážiť možnosti v rámci mimoriadnych opravných prostriedkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies