Kráľ, ktorý zjednotil Slovanov. Diplomat a vojak Svätopluk vyjednával na všetky strany

NETKY.SK • 16 Január 2024, 09:00 • 2 min
Kráľ, ktorý zjednotil Slovanov. Diplomat a vojak Svätopluk vyjednával na všetky strany

Je považovaný za zakladateľa slovanskej štátnosti a kultúry, a za jedného z najväčších slovenských panovníkov. Meno Svätopluk nesie mnoho miest, ulíc, škôl a inštitúcií na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Svätopluk bol najvýznamnejším panovníkom Veľkej Moravy, ktorá dosiahla svoj vrchol za jeho vlády. Jeho život bol plný bojov, zrád, úspechov a nešťastí. Ako sa mu podarilo vybudovať mocnú ríšu, ktorá sa stala obdivom a strachom susedných národov?

Z Nitry na trón

Svätopluk sa narodil okolo roku 830 ako syn kniežaťa Pribinu, ktorý vládol v Nitrianskom kniežatstve. Po smrti svojho otca a brata Koceľa sa stal kniežaťom Nitry a spoluvládcom svojho strýka Rastislava, ktorý bol kniežaťom Moravy. Svätopluk bol schopný a ambiciózny, a preto sa často dostával do konfliktov so svojím strýkom, ktorý ho považoval za hrozbu.

V roku 870 Svätopluk zradil Rastislava a vydal ho do rúk východofranského kráľa Ľudovíta Nemca, ktorý ho dal oslepiť a uväzniť. Svätopluk sa tak stal vládcom celej Veľkej Moravy, ale musel sa podriadiť franskej nadvláde.

O rok neskôr však aj on padol do zajatia Ľudovíta, ktorý ho chcel odstrániť ako nebezpečného spojenca. Svätopluk sa však dokázal oslobodiť a viedol povstanie proti Frankom, ktorých porazil v roku 874. Odvtedy bol nezávislým a uznávaným panovníkom.

Vojna a mier

Svätopluk sa neuspokojil s tým, čo mal, ale chcel rozšíriť svoje územie a vplyv. Viedol mnohé vojenské výpravy proti svojim susedom, ako boli Bavori, Sasovia, Bulhari, Chorváti, Srbi, Poliaci a Česi. Podmanil si väčšinu územia dnešného Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska.

Jeho ríša sa tiahla od Dunaja po Vislu a od Alp po Karpaty. Svätopluk bol schopný udržať poriadok a mier vo svojej ríši, ktorá bola zložená z rôznych kmeňov a národov. Zaviedol spravodlivé zákony, podporoval hospodársky a kultúrny rozvoj, a chránil svojich poddaných pred nájazdmi kočovných národov, ako boli Maďari a Pečenehovia.

Svätopluk sa tiež snažil získať uznanie a spojenectvo od pápeža, ktorý ho v roku 880 prijal pod ochranu Svätej stolice. Pápež Štefan V. ho dokonca oslovil ako “kráľa” v liste z roku 885. Svätopluk bol vďačný za misiu svätých Cyrila a Metoda, ktorí priniesli do jeho ríše kresťanstvo a písmo v slovanskom jazyku.

Po smrti Metoda v roku 885 však Svätopluk vyhovel požiadavkám nemeckých biskupov, ktorí sa stavali proti používaniu slovančiny v liturgii, a vyhnal Metodových žiakov z Moravy. Tým sa však znepriatelil s časťou svojich poddaných, ktorí si vážili slovanskú kultúru a vieru.

Tvrdý a pobožný život

Svätopluk bol kresťanom, ale nie vždy bol verným nasledovníkom tejto viery. V roku 870 sa podvolil franskej nadvláde a prijal latinskú liturgiu, čím sa vzdialil od slovanského obradu, ktorý zaviedli svätí Cyril a Metod. V roku 880 sa však znovu obrátil k slovanskému obradu a získal si ochranu pápeža Jána VIII., ktorý ho potvrdil ako kráľa.

Svätopluk podporoval rozvoj vzdelanosti a kultúry vo svojej ríši, ktorá bola centrom slovanskej písomnosti. Založil mnohé školy, kláštory a knižnice, kde sa učilo a prepisovalo písmo v slovanskom jazyku. Medzi najvýznamnejšie diela, ktoré vznikli za Svätoplukovej vlády, patrí Proglas, Život Konštantína, Život Metoda, Moravsko-panónske legendy a Zákon sudnyj ljudem.

Život bežných ľudí v Svätoplukovej dobe bol tvrdý, ale aj plný radosti. Ľudia sa živili prevažne poľnohospodárstvom, chovom dobytka, rybolovom a remeslom. Obývali drevené domy, ktoré boli zoskupené do dedín a opevnených sídlisk. Mali svoje zvyky, tradície a sviatky, ktoré dodržiavali.

Vyznávali kresťanstvo, ale niektorí si ešte zachovali aj staré pohanské náboženstvo. Boli hrdí na svoj národ a svojho kráľa, ktorého rešpektovali a obdivovali. Boli ochotní bojovať za svoju slobodu a nezávislosť proti cudzím nepriateľom. Boli to odvážni a čestní ľudia, ktorí tvorili základ slovanskej civilizácie.

Odkaz budúcnosti

Svätopluk zomrel v roku 894 v benediktínskom kláštore na Zobore, kde sa údajne pokájal za svoje hriechy. Pred smrťou zavolal k sebe svojich troch synov, Mojmíra II., Svätopluka II. a Predslava, a dal im do rúk tri prúty. Keď ich každý z nich zlomil, Svätopluk im ukázal, že ak budú rozdelení, budú slabí a ľahko porazení. Potom im dal do rúk zviazané prúty a povedal im, že ak budú jednotní, budú silní a nepremožiteľní.

Týmto príbehom chcel Svätopluk naučiť svojich synov, aby si zachovali zjednotenie a pokoj v ríši. Svätoplukov odkaz je dodnes živý a inšpirujúci.

Je považovaný za zakladateľa slovanskej štátnosti a kultúry, a za jedného z najväčších slovenských panovníkov. Jeho meno nesie mnoho miest, ulíc, škôl a inštitúcií na Slovensku. Jeho socha stojí na bratislavskom hrade, kde symbolizuje dôstojnosť a hrdosť slovenského národa. Svätopluk je príkladom toho, čo dokáže človek, ktorý má víziu, odvahu a vôľu.

Zdroj:

www.statpedu.sk/sk/svp/statny-vzdelavaci-program/svp-druhy-stupen-zs/clovek-hodnoty/

www.topden.sk/kto-bol-svatopluk-vsetko-o-nom/

www.wikiwand.com/sk/Svätopluk_I._%28Veľká_Morava%29

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: SKSpravy
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies