Chaos a ohrozenie životov! Komora lekárov kritizuje novelu o predpise účinnej látky

NETKY.SK • 18 August 2021, 15:25 • 2 min
Chaos a ohrozenie životov! Komora lekárov kritizuje novelu o predpise účinnej látky

BRATISLAVA - Slovenská lekárska komora (SLK) tvrdí, že novela zákona je v prospech lekární, nie pacientov.

slovakia

left justify in out

Návrh na predpisovanie generík bez konkrétneho názvu lieku nemá opodstatnenie a neušetrí peniaze. SLK tým reagovala na návrh novely zákona o liekoch, ktorý by mal takúto zmenu priniesť

 

Podľa komory je novela skôr v prospech lekární a distribútorov liekov, rozhodne však nie v prospech pacientov a slovenského zdravotníctva.

 

Súčasný stav, v ktorom lekári už od roku 2011 povinne predpisujú genericky, ale zároveň môžu v odôvodnených prípadoch uviesť na recept aj konkrétny názov, je z pohľadu komory dobrý. SLK preto navrhuje stiahnuť návrh novely z medzirezortného pripomienkového konania a ponechať v praxi súčasný stav.

 



„Pripravovaná novela zákona bude pre pacientov, najmä tých starších, ktorí užívajú najviac liekov, znamenať len zbytočný zmätok, nedorozumenia a vylúčiť nemožno ani ohrozenie ich zdravia. Ak pacient dostane povedzme každý mesiac 'svoj' liek v inom balení, hlavne u tých starších to spôsobí značnú dezorientáciu a môže narušiť aj priebeh liečby,“ uviedla SLK.

 

Komora pripomína, že lekár vie najlepšie posúdiť prípadnú kontraindikáciu s inými liekmi. Aj pri generikách s tou istou účinnou látkou môžu byť rozdiely v účinkoch aj vzájomných interakciách medzi jednotlivými liekmi, ktoré pri liečbe pacienta môže posúdiť len jeho lekár.

 

„Týmto spôsobom teda prácu lekárov iba sťažíme, pretože väčšina pacientov nevie lekárovi povedať presný názov lieku, ktorý užíva,“ uzavrela lekárska komora.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies