Najvyššia fínská hokejová súťaž začína v piatok, titul obhajuje Tappara Tampere

NETKY.SK • 14 September 2016, 13:54 • 2 min
Najvyššia fínská hokejová súťaž začína v piatok, titul obhajuje Tappara Tampere

HELSINKI - V piatok sa úvodnými siedmimi zápasmi rozbehne nový ročník najvyššej fínskej hokejovej súťaže - Liigy 2016/2017. Titul obhajuje Tappara Tampere, ktorá v minulej sezóne vo finále play off zdolala v šiestich zápasoch IFK Helsinki a získala už svoju 16. majstrovskú trofej. Nováčikom je Mikkelin Jukurit, ktorý nahradil medzi elitou zbankrotovaný Espoo Blues.

slovakia

left justify in out

Liiga bude mať rovnako ako vlani 15 účastníkov. Okrem obhajcu sa netají najvyššími ambíciami aj šampión z rokov 2014 a 2015 Kärpät Oulu, stávkové kancelárie najviac favorizujú na zisk titulu IFK Helsinki. V súťaži naďalej absentuje jeden z najslávnejších fínskych klubov Jokerit Helsinki, ktorý dal pred dvoma rokmi prednosť účinkovaniu v nadnárodnej Kontinentálnej hokejovej lige.

 

Dva dni pred štartom sezóny figurovali na súpiskách klubov Liigy dvaja slovenskí legionári, ale zrejme ani jeden z nich nezačne ročník v najvyššej súťaži. Dvadsaťjedenročný Denis Godla mal pôvodne strážiť bránku KalPy Kuopio, s ktorou podpísal ešte v apríli dvojročný kontrakt. Vedenie KaiPy ho však v stredu poslalo na hosťovanie do Iisalmen Peli-Karhut (IPK) a tak bude pokračovať v druhej fínskej lige Mestis, kde už vlani chytal za Hermes. Godla bol najužitočnejším hráčom juniorského svetového šampionátu v Kanade 2015 a výrazne sa zaslúžil o zisk senzačných bronzových medailí pre Slovensko.

 

Debut v najvyššej fínskej súťaži by teoreticky mohol už v nadchádzajúcom ročníku absolvovať aj talentovaný Filip Krivošík, ktorý po roku strávenom v západočeskom Chomutove zamieril do HPK Hämeenlinna. Iba 17-ročný útočník je na štarte sezóny druhým najmladším hráčom na súpiskách klubov Liigy po Mikkovi Kokkonenovi z Jukuritu (15 rokov). Krivošík s ročníkom narodenia 1999 by mal ešte spadať do kategórie dorastencov, ale väčšinu času by mal stráviť v juniorskom tíme Hämeenlinny.

 

"Dohoda znie tak, že budem hrať najvyššiu juniorskú ligu s tým, že na tréningy budem zrejme chodiť aj do ‚áčka‘, za ktoré by som v prípade dobrých výkonov mohol aj nastúpiť. Všetko závisí od toho, ako sa mi bude v sezóne dariť. Hlavné je, aby som dobre zapadol do tímu a partie, nech mám čo najlepšiu sezónu pred draftom do NHL," uviedol pre portál slovakprospects.com.

 

V súťaži naopak nepokračuje skúsený slovenský krídelník Tomáš Záborský, ktorý po dvoch rokoch strávených v IFK Helsinki putoval do švédskeho Brynäs IF.

 

Slováci na štarte fínskej Liigy 2016/2017 - súpisky k 14. septembru:

 

HPK Hämeenlinna - Filip Krivošík (ú)

KalPa Kuopio - Denis Godla (b), na hosťovaní v IPK (Fín-II.)

 

Program 1. kola Liigy 2016/2017:

piatok 16. septembra (všetky zápasy o 17.30 SELČ):

 

Mikkelin Jukurit - Sport Vaasa, JYP Jyväskylä - Ilves Tampere, KalPa Kuopio - Pelicans lahti, KooKoo Kouvola - SaiPa Lappeenranta, Lukko Rauma - IFK Helsinki, Tappara Tampere - Ässät Pori, TPS Turku - Kärpät Oulu

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies