Najvyšší súd v Juhoafrickej republike potvrdil zákaz vyvesovania vlajky z obdobia apartheidu

NETKY.SK • 22 Apríl 2023, 11:45 • 2 min
Najvyšší súd v Juhoafrickej republike potvrdil zákaz vyvesovania vlajky z obdobia apartheidu

KAPSKÉ MESTO - Najvyšší súd v Juhoafrickej republike v piatok potvrdil rozhodnutie, podľa ktorého "bezdôvodné" verejné vyvesovanie štátnej vlajky Juhoafrickej republiky z čias apartheidu predstavuje prejav nenávisti a rasovej diskriminácie.

slovakia

left justify in out

Juhoafrický najvyšší odvolací súd v piatok potvrdil rozhodnutie, podľa ktorého "bezdôvodné" verejné vyvesovanie štátnej vlajky Juhoafrickej republiky z čias apartheidu predstavuje prejav nenávisti a rasovej diskriminácie a môže byť trestne stíhané.

 

Najvyšší súd však podľa agentúry AP nerozhodol o tom, či by sa vyvesenie štátnej vlajky z čias rasovej segregácie v Juhoafrickej republike doma v súkromí malo tiež považovať za nenávistný prejav alebo diskrimináciu. Zákaz používania starej štátnej vlajky napadla na súde lobistická skupina Afriforum, ktorá tvrdí, že zastupuje záujmy belošských Afrikáncov. Argumentovala pri tom, že takýto "rozsiahly zákaz" je porušením práva na slobodu prejavu.

 

Osud oranžovo-bielo-modrej vlajky bol v Juhoafrickej republike veľmi vypätou témou, najmä pre černošskú väčšinu - mnohí jej príslušníci ju totiž považujú za otvorený symbol inštitucionalizovaného rasizmu a brutality režimu apartheidu. Systém apartheidu oficiálne vznikol v roku 1948 a formálne bol zrušený, keď sa Nelson Mandela stal v roku 1994 prvým demokraticky zvoleným prezidentom Juhoafrickej republiky. Stalo sa tak vo voľbách, v ktorých mali obyvatelia tmavej pleti prvýkrát umožnené voliť. Južná Afrika prijala svoju súčasnú vlajku práve v čase týchto prvých všerasových volieb. Pre niektorých Juhoafričanov má vlajka z čias apartheidu podobné konotácie ako zástava s hákovým krížom používaná nacistickým Nemeckom, doplnila AP.

 

img

utláčanie černošskej rasy počas obdobia apartheidu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies