Šéfka rezortu kultúry po kritike ustúpila. Kvóty sa rušiť nebudú

NETKY.SK • 15 Október 2021, 19:13 • 2 min
Šéfka rezortu kultúry po kritike ustúpila. Kvóty sa rušiť nebudú

BRATISLAVA – Ministerka kultúry po kritike stiahla pripravovaný zákon o mediálnych službách, ktorý zdvihol zo stoličiek slovenských umelcov.

slovakia

left justify in out

Ministerka kultúry Natália Milanová stiahla zákon o mediálnych službách, ktorým sa mali zrušiť povinné 25 percentné kvóty pre slovenskú hudbu odvysielanú v súkromných rádiách. Informovala o tom na sociálnej siete Facebook. 

 

Matovič to vyriešil

„Som rada, že veľmi dôležitý zákon o mediálnych službách vzbudil takú veľkú pozornosť v pripomienkovom konaní. Bodaj by sa takej pozornosti ušlo každému zákonu, ktorým zlepšujeme podmienky pre rozvoj kultúry,“ napísala.

 

Návrh rezortu spustil vlnu kritiku slovenských umelcov na adresu ministerstva. Verejne ho odsúdil aj minister financií a predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič.

 

 

Ten dnes informoval o stretnutí s Milanovou, na ktorom ju požiadal, aby na rušenie kvót zabudla. Odôvodnil to tým, že štát by mal domácich hudobníkov podporovať. 

 

Súvisiaci článok: Igor Matovič uzemnil rezort kultúry. Rušenie kvót pre slovenskú hudbu odmieta

 

Všetko ostane po "starom"

„Práve pripomienkové konanie slúži na konštruktívnu diskusiu a prípadné korekcie,“ doplnila ministerka a skonštatovala, že debata s Matovičom bola vecná a konštruktívna. „Upozornila som ho na riziká, ktoré hrozia pri zachovaní súčasného stavu povinných kvót na slovenskú hudbu v rádiách. Zároveň však úplne chápem aj argumenty druhej strany. EÚ sa ešte nevyjadrila a zároveň stále prítomná pandémia rozvoj kultúry dramaticky obmedzuje,“ zhodnotila ministerka.

 

img

 

Zdôraznila však, že Slovensko nevyhnutne potrebuje moderný zákon o mediálnych službách, ktorý sa týka aj šírenia hoaxov a rôznych dezinformácií najmä v čase pandémie. 

 

„Hoci sa osobne stotožňujem s odborným stanoviskom ministerstva kultúry,  v tomto konkrétnom bode sme dospeli k politickému rozhodnutiu ponechať aktuálny stav kvót na slovenskú hudbu a v tomto zmysle ministerstvo aj upraví návrh zákona,“ uzavrela Milanová. 

 

Podľa návrhu mala povinná kvóta pre slovenskú hudbu platiť len pre RTVS, a to v nezmenenej výške 35 percentKvóty pre slovenskú hudbu zaviedli v apríli 2016. Podľa aktuálneho znenia stanovuje zákon komerčným rádiám povinnosť zaradiť do celkovej odohratej produkcie za mesiac minimálne 25 percent slovenských diel. Podiel sa týka odohratých skladieb medzi 6:00 až 24:00 hodinou.

 

Mohlo by vás zaujímať: Obrovské pobúrenie slovenských hudobníkov! Posielajú drsný odkaz ministerke kultúry



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies