Najvyšší súd poslal rómskeho vajdu a jeho nevestu za volebnú korupciu do väzenia

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 14:22 • 2 min
Najvyšší súd poslal rómskeho vajdu a jeho nevestu za volebnú korupciu do väzenia

BRATISLAVA - Rómsky vajda Štefan Faton z Veľkého Medera a jeho nevesta Slávka Fatonová pôjdu do väzenia za to, že sa pokúsili zarobiť na vlaňajších voľbách do Európskeho parlamentu. Prípad volebnej korupcie, na ktorú upozornila parlamentná strana SaS v stredu (15.4.), definitívne uzavrel Najvyšší súd (NS) SR.

slovakia

left justify in out

Odvolací súd zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu vo výroku o treste. Vo veci sám rozhodol tak, že obžalovaným tresty sprísnil. TASR o tom informovala dnes predsedníčka príslušného senátu Jana Serbová.
     

Štefanovi Fatonovi (1960) uložil NS SR nepodmienečný trest odňatia slobody v dĺžke osem mesiacov, pričom jeho pôvodný nepodmienečný trest bol štyri mesiace. Slávka Fatonová(1983) dostala nepodmienečný štvormesačný trest. Pôvodne mala Fatonová rovnako dlhú podmienku.
     

"Dôvodom sprísnenia trestov bola najmä trestná minulosť oboch obžalovaných," vysvetlila Serbová. Faton bol v minulosti trestaný až 13-krát a najnovší skutok spáchal v skúšobnej dobe. Fatonová bola trestaná štyrikrát, skutok spáchala len pol roka po osvedčení sa v skúšobnej dobe v inej trestnej veci. Obaja sa dopúšťali i priestupkov.
     

Obžalovaní boli zaradení do ústavu so stredným stupňom stráženia. Rozsudok je právoplatný a nie je voči nemu prípustný opravný prostriedok, priblížila sudkyňa.
     

Prípad sa na Najvyšší súd SR dostal na základe odvolania prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj odvolania obžalovaných. Tí navrhovali, aby im boli uložené iba peňažné tresty.
     

Faton prišiel vlani 1. apríla za členkou SaS Janou Cigánikovou s ponukou, že jej strane zabezpečí hlasy v eurovoľbách po štyri eurá za jeden. Tvrdil, že zoženie najmenej 5500 hlasov oprávnených voličov z okolia Veľkého Medera, Nových Zámkov, Zlatých Klasov a Dunajskej Stredy. Cigániková vec oznámila polícii.
     

Fatonovci sa stretli 8. apríla 2014 s členkou SaS v parku vo Veľkom Mederi v okrese Dunajská Streda. Prevzali od nej úplatok vo výške 5000 eur. Akciu monitorovala polícia, ktorá oboch páchateľov zadržala priamo pri preberaní úplatku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies