REPORTÁŽ: Slovensko možno čaká sprísňovanie opatrení

NETKY.SK • 9 Júl 2020, 18:21 • 2 min
REPORTÁŽ: Slovensko možno čaká sprísňovanie opatrení

BRATISLAVA - Na dnešnej tlačovej konferencii predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) predostrel, že ďalšia vlna uvoľňovania opatrení Slovensko nečaká. Zvyšovanie počtu nakazených koronavírusom bohužiaľ narastá, a z tohto dôvodu zvolal operatívne krízové stretnutie. Začiatkom budúceho týždňa má zasadnúť konzílium epidemiológov, ktorí navrhnú ďalší postup.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 

Ako postupovať po príchode z "červených" krajín 
Ako premiér informoval, kabinet by mal v pondelok na mimoriadnom zasadnutí schváliť legislatívnu zmenu, ktorá umožní informovať každého, kto prekročí hranice a bol počas uplynulých 14 dní v zahraničí v niektorej z "červených" krajín. Automaticky by pri prechode hraníc dostal výstražnú SMS, že by sa mal bezodkladne nahlásiť na regionálny úrad verejného zdravotníctva, ísť do domácej karantény a na piaty deň absolvovať bezplatné testovanie.

 

img

 

Vyššia pokuta za nedodržanie opatrení 

"Ak to neurobí, bude ho kontaktovať regionálny úrad verejného zdravotníctva a dostane dosť slušnú pokutu," doplnil Matovič. K pokute 1 650 eur by sa podľa neho mohla pridať jedna nula. Ako dodal, platiť by to teoreticky mohlo od konca budúceho týždňa.

 

img

 

Rozdelenie nakazených 
Hlavný hygienik Ján Mikas uviedol, že infikovaní sa dajú rozdeliť do troch skupín. V prvej ide o importované prípady z cudziny, teda ide o ľudí, ktorí sa nahlásili a boli pozitívne testovaní na vírus. Asi najväčšia skupinaúzke kontaktypozitívne testovaných osôb. Tretia skupinaroztrúsené prípady, ktoré sa objavia a sú pod epidemiologickým drobnohľadom. Mikas aj v tejto súvislosti vyzval občanov, aby zvážili organizovanie veľkých rodinných osláv, kde sa združuje niekoľko desiatok ľudí z celého Slovenska či ľudí spoza hraníc.

 

img

 

Opatrenia pre nemocnice 
Minister zdravotníctva Marek Krajčí pripomenul, že pacienti by pred vstupom do nemocníc mala prejsť triážou. Za tejto situácie odporúča, aby boli pacienti, ktorí idú na operáciu, testovaní na prítomnosť vírusu. Nemocnice budú mať uhradený test z eurofondov.

 

"Prvý spôsob úhrady odporúčam štátnym nemocniciam, aby testy pacientov posielali do regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Je možné odoslať výsledky aj do súkromných laboratórií, ktoré nemocnica uhradí a faktúry budú preplácané z eurofondovej výzvy," uviedol šéf rezortu zdravotníctva. Ako doplnil, jej spustenie je plánované o niekoľko týždňov.

 

img


Krajčí tiež odporúča, aby v prípade, ak sa akýkoľvek pracovník zariadenia sociálnych služieb alebo zdravotníckeho zariadenia vráti zo zahraničia, absolvoval test na koronavírus na náklady štátu. Predseda vlády dodal, že by sa to týkalo aj tých pracovníkov, ktorí prídu z menej rizikových krajín, napríklad Česka, Maďarska alebo Poľska.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona