Najväčšie vrcholy, najzaujímavejšie zastávky a krásy tohtoročnej Tour de France

NETKY.SK • 2 Júl 2023, 14:00 • 2 min
Najväčšie vrcholy, najzaujímavejšie zastávky a krásy tohtoročnej Tour de France

Sledovanie najslávnejších cyklistických pretekov na svete je atraktívne nielen pre samotné súperenie pretekárov, ale aj unikátnu prehliadku francúzskej krajiny so všetkými jej krásami, vrchmi a zjazdami, jazerami, údoliami, riekami, mestečkami a ich architektúrou. Poďme sa pozrieť očami cyklistov, čo všetko bude možné uvidieť na tohtoročnej trase.

slovakia

left justify in out

Tour de France sa tento rok opäť vydajú až k oblakom, veď spolu 3 404 kilometrov a 21 etáp povedie cez všetkých päť francúzskych pohorí! Pyreneje, sopky Auvergne, pohorie Jura, Alpy a masív Vogéz... Pelotón čaká veľa šliapania do pedálov a veľa stúpania. Veľkolepé scenérie, finiše vo vysokých nadmorských výškach a závratné zjazdy sľubujú emotívne vrcholy.

Čo všetko zo scenérií francúzskej prírody a miest teda tohtoročná Tour de France konkrétne ponúkne?

 

Po prvých etapách na španielskej strane sa peletón dostane do francúzskych Pyrenejí, uvidíme pôvabné mestečká Bayonne na rieke Adour, Dax a jeho slávne termálne kúpele, Pau s nádherným hradom, kde sa narodil kráľ Henrich IV.

 

img

Bayonne.

 

img

Pau.

 

Potom prichádza Tarbes s úchvatným výhľadom na okolité hory a za ním už stúpanie na Aspin a obávaný Col du Tourmalet (2 155 m.n.m.). Odmenou za tieto stúpania bude cieľ na náhornej plošine Cambasque s výhľadom na očarujúce letovisko v srdci Národného parku Pyreneje, kde sa týči vrch Pic du Midi. Ak by sa mohli pretekári zastaviť, určite by to bolo pri jazere Lac d'Ilhéou s nádhernými výhľadmi a vodopádmi.

 

 Sopka ako najväčšia hviezda pretekov

 

Výstup na Puy de Dôme, nespornú hviezdu Auvergne, bude jedným z vrcholov Tour de France 2023! Najmladšia a najvyššia sopka v horskom reťazci Puys nebola v itinerári pretekov už 35 rokov. Zdolanie tohto obávaného a majestátneho vrcholu a finiš s 360° výhľadom na mierne zvlnené kopce Parc naturel régional des Volcans d'Auvergne určite motivuje nejedného jazdca!

 

img

Puy de Dôme.

 

Vedeli ste, že na tohto pokojného sopečného obra môžete vystúpiť aj na chrbte mula alebo na palube

- malebného malého ozubnicového vláčika? Len za 15 minút sa prenesiete do výšky 1 465 m n. m., s 80 sopkami pohoria Puy a Limanským zlomom, (zapísaným na zozname svetového dedičstva UNESCO) pri vašich nohách. Neďaleko sa zasa nachádza atraktívny park Vulcania.

 

Očarujúce je aj mestečko Châtillon-sur-Chalaronne v departemente Ain, z ktorého vyštartuje pelotón 14. júla. Nachádza sa len hodinu cesty od Lyonu a pohoria Monts du Beaujolais a je nádherné pre svoju stredovekú históriu. So svojimi ružovými kamennými domami, kvetinovými mostami a starou tržnicou, v ktorej sa nachádza jeden z najobľúbenejších tradičných trhov vo Francúzsku, je tiež vstupnou bránou do regiónu Dombes, ktorý je vďaka množstvu rybníkov rajom pre chovateľov rýb a pozorovateľov vtákov.

 

img

Panoramique des Dômes.

img

 

A potom už pokračujeme do výšok neďalekého pohoria Montagnes du Jura. Pyramída Bugey, z ktorej vrcholu je vidieť Mont Blanc a Ženevské jazero, je povinná návšteva pre každého, kto sa ocitne v tomto kraji. Jazdci Tour de France na ňu útočia cez Col du Grand Colombier v najvyššej rýchlosti. Vy sa však neponáhľajte, tá panoráma stojí za to!

 

Alpské dobrodružstvá

 

Od 14. etapy sa peletón presúva do Álp. Annemasse, výhľad na jazero Annecy a jeho tyrkysové vody. Potom príde na rad séria zákrut a stúpaní na legendárne alpské priesmyky vrátane slávneho Col du Feu, pre pelotón naozaj krutého stúpania.

V nadmorskej výške 1 000 metrov, v srdci lyžiarskej oblasti Portes du Soleil, sa nachádza cieľ etapy v Morzine. V lete je toto malé dedinské stredisko v Alpách ideálnym miestom pre milovníkov outdoorových aktivít. Prechádzka popri rieke Dérêches, kúpanie v jazere Montriond, kaňoning alebo via ferrata... Najťažšie bude vybrať si.

 

img

Mont Blanc.

img

 

Prvýkrát od svojho vzniku bude Tour de France štartovať z Les Gets. Toto pekné alpské stredisko, dobre známe horským cyklistom (v roku 2022 sa tu konali majstrovstvá sveta), odštartuje 15. etapu, počas ktorej budú pretekári potrebovať veľa dychu. Na programe je Col de la Forclaz-Montmin.

Potom už sa smeruje na úpätie Mont-Blancu. Ak aj vy plánujete dosiahnuť najvyšší vrchol Álp, dedina Saint Gervais so zachovalým dedičstvom a tradíciami je ideálnym miestom na zastávku. Tunajšie termálne kúpele sú známe mnohými blahodarnými účinkami svojej vody.

V známom savojskom lyžiarskom stredisku Courchevel sa ocitne peletón už po štvrtýkrát. Stredisko so svojimi šiestimi dedinkami a okolím má čo ponúknuť každému. Urobte si selfie na vrchole La Saulire, prejdite sa k jazeru Lac de la Rosière, na bicykli po Bike Parku alebo sa vyberte na túru srdcom Vallée des Avals.

 

img

Saint Gervais.

 

img

 

 

Medzi Grand Ballon d'Alsace a Petit Ballon, cez slávny Col de la Schlucht, si Tour de France 2023 nachvíľu oddýchne od hôr a bude mať nový cieľ na svahoch Marksteinu, v príjemnom rodinnom stredisku Marlstein Fellering. V srdci regionálneho prírodného parku Ballons des Vosges si môžu turisti v božskom pokoji vychutnať túry, paragliding či horskú cyklistiku. Dajte si nejaký dobrý čučoriedkový koláč v miestnom rustikálnom hostinci, je ich sezóna!

A to už sme pred bránami Paríža, kde budú jazdci finišovať 23. júla opäť na slávnej na Champs-Elysées. Vychutnajte si tento rok napínavé Tour de France netradične, aj ako virtuálny turista po nádhernej francúzskej krajine!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies