Slovensko patrí medzi top krajiny EÚ v počte domácností s deťmi

NETKY.SK • 3 Jún 2019, 10:36 • 2 min
Slovensko patrí medzi top krajiny EÚ v počte domácností s deťmi

BRATISLAVA - V minulom roku mala až tretina všetkých rodín v rámci 28 členských štátov Európskej únie (EÚ), čo do počtu 65 miliónov, nezaopatrené deti žijúce s nimi v jednej domácnosti. Malo by to mať priamy súvis s postupným odkladaním materstva.

slovakia

left justify in out

Podľa Eurostatu (európsky štatistický úrad) patria Slováci na popredné priečky v počte rodín s deťmi. Najvyšší podiel však patrí Írom (39 %), potom Cyperčanom, Poliakom a Slovákom. (36 %). Vec sa má však tak, že v rámci EÚ má viac ako polovica rodín s deťmi len jedno, 40 % z týchto domácností má dve deti a 13 % tri.

 

"Aj u nás sa však ukazuje celoeurópsky trend postupného odkladania materstva na neskôr, preto sme mali vlani v medziročnom porovnaní menej domácností s deťmi.

 

Štatistiky ukazujú, že najviac máme rodín s jedným dieťaťom. Hlavným dôvodom sú financie. V dnešnej dobe je finančne náročné mať početnejšiu rodinu," tvrdí Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

 

img

 

Na Slovensku sú najrizikovejšou skupinou slobodné matky, prípadne otcovia, ktorí sú odkázaní sami na starostlivosť o dieťa. Častokrát len veľmi ťažko dokážu utiahnuť finančnú situáciu ohľadom starostlivosti a potrebám ako pre seba, tak aj pre dieťa, ktoré je z pohľadu financií najnáročnejšie. Najlepšie si s finančnou situáciou vedia poradiť zase domácnosti s dvoma deťmi. 

 

img

 

Trendom je, že ženy odkladajú materstvo, čím sa automaticky posúva priemerný vek prvorodičiek. Na Slovensku predstavuje tento priemer 27 rokov. Veľa žien totiž v dnešnej dobe rieši ekonomickú situáciu materstva. Na Slovensku sa stará o deti, prípadne sa s nimi učí zhruba 35 % žien a 19 % mužov. O chod domácnosti sa stará 77 % žien a 47 % mužov, 6 z 10 žien varí a upratuje najmenej hodinu denne, u mužov je to len každý šiesty.

 

img

 

Najmenej domácností s deťmi je podľa štatistík v Nemecku a Fínsku (22 %), nasleduje Švédsko (23 %), Rakúsko (25 %) a Bulharsko (24 %). V únii je momentálne 15 % domácností, kde žije jeden rodič s dieťaťom alebo deťmi. Najmenej takýchto domácností je práve na Slovensku, a to iba 8 %.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies