Majitelia záhrad sú povinní predchádzať vzniku bioodpadu

NETKY.SK • 23 August 2019, 16:46 • 2 min
Majitelia záhrad sú povinní predchádzať vzniku bioodpadu

BRATISLAVA - Majitelia záhrad sú povinní predchádzať vzniku bioodpadu zo záhrad individuálnym alebo komunitným kompostovaním.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom hovorkyňa bratislavskej mestskej spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) Beáta Humeniková a magistrát hlavného mesta.

 

"Ak toto nie je možné, bioodpad zo záhrad môžu odovzdať buď v zbernom dvore alebo spoločnosti oprávnenej nakladať s týmto druhom odpadu," priblížila Humeniková. V prípade, že majitelia platia miestny poplatok za komunálny odpad a drobné stavebné odpady, môžu požiadať hlavné mesto o pridelenie kompostéra zdarma.

 

Záhradkárske osady si môžu zriadiť kompostovisko na vlastné náklady na vlastnom pozemku alebo požiadať mesto o súhlas so zriadením komunitného kompostoviska.

 

Obyvatelia rodinných domov v Bratislave majú od roku 2017 povinnosť požiadať hlavné mesto o pridelenie hnedej zbernej nádoby, ktorá je určená na bioodpad zo záhrad a zelene alebo kompostéra. Kontrolnú činnosť vykonáva oddelenie životného prostredia bratislavského magistrátu.

 

img

 

"Sankcie sú podľa daňového poriadku pri nesplnení prihlasovacej povinnosti, najviac do výšky vyrubeného poplatku, resp. nie menej ako päť eur, najviac však do výšky 3000 eur," priblížilo komunikačné oddelenie hlavného mesta.

 

Získať nádobu môžu aj bytové domy, ktoré sú vlastníkmi pozemku so zeleňou, ako vysvetlila Humeniková.

 

Evidenciu zberných nádob a kompostérov vedie hlavné mesto vo svojom informačnom systéme. "Na základe našej požiadavky OLO zabezpečuje zber a odvoz bioodpadu z hnedých zberných nádob a samotné dodanie hnedých zberných nádob," doplnil magistrát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona