Najväčšie „drevené mesto“ na svete vyrastie vo švédskom Štokholme

NETKY.SK • 4 Júl 2023, 10:30 • 2 min
Najväčšie „drevené mesto“ na svete vyrastie vo švédskom Štokholme

ŠTOKHOLM - V posledných rokoch dosiahli drevené budovy nového rozmeru, pričom v krajinách ako Nórsko, Švajčiarsko a Austrália boli dokonca postavené drevené mrakodrapy. Singapur si medzitým môže uplatniť nárok na najväčšiu drevenú budovu v Ázii s rozľahlým univerzitným kampusom s rozlohou 468 000 štvorcových stôp, ktorý otvorili v máji. Podobný projekt prichádza teraz aj do Švédska.

slovakia

left justify in out

Nedávno realitný developer Atrium Ljungberg oznámil plány na výstavbu najväčšieho svetového „dreveného mesta“, ktoré sa bude stavať v hlavnom meste Švédska, Štokholme, od roku 2025

 

Podľa tlačovej správy bude mesto Stockholm Wood City mať 7000 kancelárskych priestorov a 2000 domov na juhovýchode mesta a bude ponúkať „živé, mestské prostredie so zmesou pracovných miest, bytov, reštaurácií a obchodov“. Postavený bude na 250 000 štvorcových metroch , a jeho vývojárom bol opísaný ako „najväčší známy projekt výstavby dreva na svete“.

 

Podľa spoločnosti Atrium Ljungberg, ktorá vlastní maloobchodný park v bývalom priemyselnom areáli, sa projekt stavia v Sickla, štvrti, kde už sídli viac ako 400 spoločností. Developer opisuje túto oblasť ako „päťminútové mesto“ a tvrdí, že pracoviská, domy, rekreačné zariadenia a vybavenie sú od seba vzdialené do piatich minút chôdze.

Drevo sa propagovalo ako trvalo udržateľná alternatíva betónu a ocele s ambicióznymi novými stavebnými projektmi využívajúcimi drevo mimo obydlí s jednou rodinou a skromnými obytnými alebo kancelárskymi budovami. Zmiešaný vývoj takéhoto rozsahu by však bol „historickým medzníkom pre švédsku inovačnú kapacitu“, povedala vo vyhlásení Annica Ånäs, generálna riaditeľka Atrium Ljungberg.

 

Hoci niektorí odborníci vyjadrili obavy z požiarneho rizika, ktoré predstavujú drevené budovy, zástancovia tvrdia, že technické drevo horí relatívne pomaly a predvídateľne, vďaka čomu je dokonca bezpečnejšie ako mnohé bežné oceľové konštrukcie. Drevo je tiež tzv „uhlíková výlevka“, čo znamená, že oxid uhličitý odstránený zo vzduchu stromami, sa skladuje v materiáli, a nie sa vracia do atmosféry.

 

Zistilo sa, že drevené budovy majú lepšiu kvalitu vnútorného ovzdušia a môžu byť postavené s výrazne nižšími emisiami uhlíka ako budovy vyrobené z konvenčných materiálov. Štúdia z roku 2022, publikovaná v časopise Nature, odhaduje, že vybudovanie dostatočného množstva stredne vysokých drevených budov, ktoré by do roku 2100 ubytovali 90 % nových obyvateľov miest, by znížilo emisie oxidu uhličitého o 106 gigaton (planéta v súčasnosti vypúšťa približne 40 gigaton ročne).

Takáto transformácia by si vyžiadala udržateľné drevené plantáže, aby nespôsobila odlesňovanie. Švédsko je však krajinou pripravenou inovovať drevom, pričom takmer 70% jeho pôdy je pokryté lesom.

 

Nehnuteľnosti majú obrovskú uhlíkovú stopu a podľa konzultačnej firmy McKinsey sú zodpovedné za takmer 40% globálnych emisií. Atrium Ljungberg dúfa, že vytvorí model pre iných vývojárov tým, že bude „katalyzátorom inovácií“.

 

„Náš priemysel zanecháva veľkú stopu a je dôležité, aby sme urobili pozitívny rozdiel v krátkodobom aj dlhodobom horizonte“, povedala Ånäs.
 

Prvé budovy v Stockholm Wood City, ktoré navrhujú architektonické firmy White Arkitekter a Henning Larsen, sa majú dokončiť v roku 2027.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
CNN, Wood Wide Cities, Partner Forests / Marek Nemček Foto: Courtesy Atrium Ljungberg, Deezen
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies