Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
27. mar. 2023Alena
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
30.06.2022 20:35 Ekonomika
Najväčšia továreň na čokoládu na svete zastavila výrobu pre salmonelu!
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
30.06.2022 20:35 Ekonomika

Najväčšia továreň na čokoládu na svete zastavila výrobu pre salmonelu!



BRUSEL - Prevádzka v belgickom meste Wieze patrí pod švajčiarsky gigant Barry Callebaut.


Hovorca spoločnosti Korneel Warlop agentúre AFP povedal, že továreň vyrába tekutú čokoládu vo veľkoobchodných dávkach pre 73 producentov cukroviniek, pričom 72 z nich už potvrdilo, že včas zastavili dodávky potenciálne kontaminovanej čokolády do obchodov. Čaká sa už len na odpoveď od posledného klienta.

 

 

Zatiaľ nehlásili žiadne správy o tom, že by bol nejaký konzument čokolády vystavený salmonele, ktorá môže spôsobiť hnačku a horúčku, ale je nebezpečná len v najextrémnejších prípadoch.

 

„Všetky produkty boli zablokované,“ uviedol hovorca Warlop, podľa ktorého väčšina kontaminovaných výrobkov je stále v továrni.

 

Prečítajte si tiež: Ceny idú nahor. Koľko zaplatíme za lieky?

 

Firma zároveň kontaktovala všetkých svojich klientov a požiadala ich, aby neposielali žiadne produkty z čokolády vyrobenej od 25. júna do obchodov.

 

„Bezpečnosť potravín je pre Barry Callebaut nanajvýš dôležitá a táto kontaminácia je celkom výnimočná. Máme dobre definovanú chartu bezpečnosti potravín a postupy,“ uviedla firma.

 

Belgickú agentúru pre bezpečnosť potravín AFSCA už informovali o prípade a jej hovorca povedal agentúre AFP, že začala vyšetrovanie. Dodal, že vyšetrovatelia „zhromaždia všetky informácie, aby vystopovali kontamináciu“.

 

 

Závod vo Wieze nevyrába čokolády na priamy predaj spotrebiteľom a firma nemá dôvod domnievať sa, že akýkoľvek kontaminovaný tovar vyrobený ich klientmi sa už dostal na pulty obchodov.

 

Ku kontaminácii došlo po tom, ako dali belgické úrady 17. júna zelenú na reštartovanie továrne talianskeho giganta Ferrero, ktorý vyrába čokolády Kinder v Arlone (v južnom Belgicku) po trojmesačnej odstávke pre salmonelu.

 

Barry Callebaut dodáva kakaové a čokoládové výrobky mnohým spoločnostiam v potravinárskom priemysle, vrátane priemyselných gigantov ako Hershey, Mondelez, Nestlé alebo Unilever. Skupina zamestnáva viac ako 13 000 ľudí a má vyše 60 výrobných závodov po celom svete.

 

Možno vás zaujme: Hľadáte letnú brigádu? Kde je najviac ponúk a čo robia Slováci najradšej?



reklama


Zdroj: TASR/Netky Lukáš Dedík

Foto:  Unsplash, TASR



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok