Slováci, pozor! Počas víkendu bude horúco

NETKY.SK • 20 Júl 2019, 9:8 • 2 min
Slováci, pozor! Počas víkendu bude horúco

BRATISLAVA - Slovákov počas víkendu potrápia horúčavy, mali by preto obzvlášť dbať na pitný režim.

slovakia

left justify in out

Meteorológovia upozorňujú, že teploty dosiahnu v niektorých okresoch 33 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe. Odborníci apelujú na ľudí, aby situáciu nepodceňovali a dbali na prevenciu.

 

Na sobotu vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa v niekoľkých okresoch Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja, kde môže dosiahnuť teplota medzi 14.00 až 18.00 h až 33 stupňov Celzia. V rovnakom čase v nedeľu (21. 7.) môže dosiahnuť teplota 33 stupňov Celzia na juhu Slovenska v piatich slovenských krajoch.

 

Záchranári odporúčajú zdržiavať sa v čase obeda, od 11.00 do 15.00 h, v interiéri a dodržiavať dostatočný pitný režim. Vodu treba podľa odborníkov piť aj vtedy, keď človek smäd necíti. Dodávajú, že vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, najohrozenejšie sú však deti, seniori a chronickí pacienti.

 

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR v tejto súvislosti pripomenul, že dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. V horúčavách odporúčajú odborníci obmedziť nápoje s obsahom cukru, chinínu, kávu i alkohol. Ideálna je čistá voda, minerálne vody či zriedené ovocné a zeleninové šťavy. Pri pobyte vonku netreba zabúdať na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev.

 

"Ak sa aj napriek prevencii vyskytnú zdravotné ťažkosti v dôsledku prehriatia, pacienta ochladzujeme a podávame mu tekutiny po malých dúškoch. V prípade zhoršenia zdravotného stavu kontaktujeme tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať," uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Alena Krčová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona