Turecko má problém, hrozia mu sankcie zo strany USA

NETKY.SK • 10 Október 2019, 07:06 • 2 min
Turecko má problém, hrozia mu sankcie zo strany USA

WASHINGTON - Skupina amerických senátorov z radov republikánov aj demokratov ešte v priebehu včerajšieho dňa oznámila, že sa dohodla na prijatí rozsiahlych sankcií voči Turecku, ak sa jeho sily nestiahnu zo susednej Sýrie.

slovakia

left justify in out

Republikánsky senátor Lindsey Graham uviedol, že spolu s demokratom Chrisom Van Hollenom predkladajú legislatívu, ktorá by tureckému politickému vedeniu vrátane prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, jeho viceprezidenta a ministra obrany zmrazila všetok ich majetok na území USA. Sankcie by sa okrem iného vzťahovali aj na organizácie, ktoré uzatvárajú obchody s tureckou armádou alebo s ropnými a plynárenskými spoločnosťami slúžiacimi tureckým ozbrojeným silám.

 

 

Grahama a ďalších amerických zákonodarcov nahnevalo náhle rozhodnutie prezidenta Donalda Trumpa stiahnuť vojakov USA zo severnej Sýrie. Tento krok označili za zradu kurdských síl, ktoré roky pomáhali bojovať proti islamským militantom. Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu a Senát zasadnú opäť v utorok na budúci týždeň.

 

 

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) vo včerajších večerných hodinách uviedli, že odvrátili tureckú pozemnú ofenzívu na sýrskej severnej hranici. Stalo sa tak krátko po tom, ako Ankara oznámila spustenie pozemnej fázy operácie namierenej proti kurdským silám.

 

img

 

"Pozemný útok tureckých síl bol odvrátený bojovníkmi SDF v regióne Tal Abjád," uviedol na Twitteri hovorca SDF Mustafá Balí.

Podľa tureckých médií inváziu vedú turecké špeciálne jednotky a obrnené vozidlá, ktoré na sýrske územie prenikli hneď na niekoľkých miestach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies