Macron a Scholz naliehali na Putina. Padli varovania aj slová o pomoci

NETKY.SK • 28 Máj 2022, 16:51 • 2 min
Macron a Scholz naliehali na Putina. Padli varovania aj slová o pomoci

MOSKVA/PARÍŽ/BERLÍN - Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu varoval lídrov Nemecka a Francúzska pred navyšovaním dodávok zbraní pre Ukrajinu. Ďalšie vyzbrojovanie, ktoré označil za nebezpečné, môže podľa slov šéfa Kremľa ešte viac destabilizovať situáciu na Ukrajine a zhoršiť humanitárnu krízu.

slovakia

left justify in out

Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz vyzvali Putina v telefonickom rozhovore na seriózne priame rokovania s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a nájdenie diplomatického riešenia konfliktu.

 

img

 

Počas 80-minútového telefonátu lídri dvoch spomínaných členských štátov EÚ apelovali na Putina, aby zaistil okamžité prímerie a stiahnutie ruských jednotiek z Ukrajiny, uviedol úrad nemeckého kancelára. Moskva je podľa Putina otvorená pokračovať v dialógu s Kyjevom, uviedol Kremeľ.

 

Prečítajte si tiež: Rusi zrušili letné prázdniny v Mariupole. S deťmi majú iný zámer!

 

Macron a Scholz vyzvali podľa vyhlásenia Elyzejského paláca Putina, aby prepustil na slobodu 2 500 bojovníkov, ktorí bránili oceliarne Azovstaľ v Mariupole a momentálne sú vojnovými zajatcami Ruska.

 

Podľa vyhlásenia Kremľa Putin uistil lídrov Nemecka a Francúzska, že je pripravený hľadať spôsob, ako zaistiť export obilia, ktoré uviazlo pre ruskú blokádu v ukrajinských prístavoch v Čiernom mori.

 

img

 

„Zvýšenie dodávok ruských hnojív a poľnohospodárskych produktov tiež pomôže znížiť napätie na globálnom potravinovom trhu, čo si, samozrejme, vyžiada zrušenie príslušných sankcií," uviedol Putin.

 

AFP pripomína, že ruská ofenzíva na Ukrajine a sankcie Západu spôsobili prerušenie dodávok hnojív, obilnín a ďalších komodít z Ruska a Ukrajiny, čo vyvoláva obavy z hladu vo svete. Rusko a Ukrajina produkujú 30 percent globálnych dodávok pšenice. Západ obviňuje Putina, že počas ofenzívy na Ukrajine využíva hrozbu hladu ako jednu zo zbraní.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Europoslanec Blaško ohlásil prezidentskú kandidatúru

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona