Najtransparentnejšou štátnou firmou je Železničná spoločnosť Slovensko

NETKY.SK • 11 Júl 2012, 06:03 • 2 min
Najtransparentnejšou štátnou firmou je Železničná spoločnosť Slovensko

Najtransparentnejšou štátnou firmou je Železničná spoločnosť Slovensko - Slovensko Najtransparentnejšou firmou s účasťou štátu alebo samosprávy je Železničná spoločnosť Slovensko. Ukázal to prieskum neziskovej mimovládnej organizácie Transparency Internat

slovakia

left justify in out

img

Najtransparentnejšou firmou s účasťou štátu alebo samosprávy je Železničná spoločnosť Slovensko. Ukázal to prieskum neziskovej mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko medzi 30 najväčšími štátnymi firmami. "Tiež veľmi dobre dopadol aj Rozhlas a televízia Slovensko. Z tých našich kritérií splnili zhruba dve tretiny," informoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš.
      Spomedzi 15 vybraných mestských spoločností sa najlepšie umiestnil Dopravný podnik mesta Košice a najhoršie Mestský hokejový klub (MsHK) Žilina. Ten podľa Šípoša v podstate odmietol poskytnúť základné informácie, ktorými sú výročné správy a obchodné zmluvy. "Pritom je to 100-% akciovka mesta," podotkol Šípoš.
      V rámci rebríčka hodnotila Transparency International Slovensko práve ochotu štátnych a mestských firiem poskytovať informácie o svojom fungovaní a hospodárení. Ako sa ukázalo, tretina zo 45 najväčších firiem ani neodpovedala na žiadosť o informácie, ktoré sú povinné poskytnúť podľa infozákona.
      Dve tretiny firiem neposkytli výšku platov svojich riaditeľov či ich životopisy a polovica firiem odmietla poskytnúť zmluvu o upratovaní. "V podstate nevieme, ako narábajú so štátnymi peniazmi, pretože sa odmietajú podrobiť kontrole," skonštatoval Šípoš.
      V rámci jednotlivých oblastí si oslovené firmy počínali najhoršie v oblasti etiky. Tri štvrtiny spoločností nemali etický kódex a nedostatočná bola aj ochrana zamestnancov, ktorí by chceli nahlásiť korupčné správanie. Problémy mali spoločnosti aj v oblasti poskytovania grantov a dotácií. Chýbali pravidlá pre ich udeľovanie a ako aj informácie o tom, komu a v akej výške boli granty udelené.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies