Najštastnejšie krajiny sveta: Aké je tajomstvo večného úsmevu domácich?

NETKY.SK • 2 November 2023, 22:22 • 2 min
Najštastnejšie krajiny sveta: Aké je tajomstvo večného úsmevu domácich?

V súčasnosti nie všetci ľudia cítia rovnakú mieru šťastia, a to môže byť do veľkej miery ovplyvnené tým, kde žijú. Niektoré krajiny na svete majú výrazne vyššiu úroveň šťastia a spokojnosti svojich obyvateľov, než iné.

slovakia

left justify in out

Šťastie je jedným z tých nepopierateľných aspektov ľudskej existencie, ktorým sa venujeme už stáročia. Od starovekých filozofov až po moderných vedcov, snaha pochopiť a dosiahnuť šťastie je stálym motívom ľudskej kultúry.

V súčasnosti však nie všetci ľudia cítia rovnakú mieru šťastia, a to môže byť do veľkej miery ovplyvnené tým, kde žijú. Niektoré krajiny na svete majú výrazne vyššiu úroveň šťastia a spokojnosti svojich obyvateľov, než iné.

V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najšťastnejších krajín na svete a pokúsime sa pochopiť, čo ich robí takými šťastnými. Čo majú spoločné a ako sa líšia od krajín, kde šťastie nie je také bežné? Prečo sú niektoré miesta na zemi také šťastné a ako by sme mohli čerpať inšpiráciu z ich prístupu k životu?

Najštastnejšia krajina sveta

Fínsko sa podľa správy z roku 2021 umiestnilo na prvej priečke v rebríčku najšťastnejších krajín na svete so skóre 7,842 z možných 10 bodov. Autori správy pričítali obyvateľom Fínska silné pocity spoločenskej podpory a dôvery navzájom k samým sebe.

Okrem toho cítili Fínski obyvatelia silnú slobodu pri rozhodovaní o svojich vlastných voľbách a prejavovali minimálne podozrenie z korupcie vo vláde. Tieto dva faktory významne prispievajú k celkovému pocitu šťastia.

Dánsko

Druhou najšťastnejšou krajinou na svete je Dánsko, ktoré dosiahlo skóre 7,620. Hodnoty Dánska pre každú z šiestich premenných sú pomerne porovnateľné s tými Fínska.

V skutočnosti Dánsko dokonca prevýšilo lídra v niekoľkých kategóriách, vrátane HDP na obyvateľa, štedrosti a vnímaného nedostatku korupcie, čo naznačuje, že by mohlo v blízkej budúcnosti zaujať prvé miesto.

Podľa Svetovej správy o šťastí je šťastie úzko spojené so spoločenskou rovnosťou a duchom komunity - a Dánsko obstálo dobre v oboch týchto oblastiach. Dánsko sa vyznačuje vysokou úrovňou rovnosti a silným pocitom spoločnej zodpovednosti za sociálnu starostlivosť.

Švajčiarsko

Ako tretia najšťastnejšia krajina na svete dosiahla Švajčiarsko celkové skóre 7,571 z 10.

Všeobecne platí, že Švajčiari sú veľmi zdraví, s jednou z najnižších mier obezity na svete a vysokou dĺžkou života. Švajčiari majú aj veľmi vysoký mediánový plat, približne o 75 percent vyšší než v Spojených štátoch, a najvyššie HDP na obyvateľa.

Okrem toho v Švajčiarsku panuje silný pocit komunity a pevná presvedčenie, že ide o bezpečnú a čistú krajinu - čo je aj štatisticky pravda. Spolu s Islandom a Dánskom patrí Švajčiarsko medzi najbezpečnejšie krajiny na svete.

Island

Island sa umiestnil na štvrtom mieste v rebríčku najšťastnejších krajín na svete v roku 2021 so celkovým skóre 7,554. Z top sedem najšťastnejších krajín na svete má Island najvyšší pocit spoločenskej podpory (vyšší ako Fínsko, Nórsko a Dánsko, ktoré všetky zdieľali druhé miesto). Island mal aj druhé najvyššie skóre pre štedrosť.

Táto krajina disponuje silným sociálnym štátom, ktorý občanom zabezpečuje prístup k zdravotnej starostlivosti, vzdelaniu a iným základným službám.

Holandsko

S pomerne tesným rozdielom pred Nórsko sa na piatej priečke v rebríčku najšťastnejších krajín na svete umiestnilo Holandsko so skóre 7,464.

Holandsko dosiahlo v kategórii štedrosti vyššie hodnoty než akákoľvek iná krajina a tiež sa vyznačovalo nedostatkom vnímanej korupcie.

Holandsko slúži ako výborný príklad toho, ako silné sociálne podporné systémy, vysoký životný štandard a pokrokové politické a spoločenské prostredie môžu prispieť k šťastnejšej a udržateľnejšej spoločnosti.

Čo robí krajinu štastnou?

"Ľudia si jednoducho veľmi prajú byť pochopení, počuť a mať podporu vo svojom živote. Keď hovoríme o spojení, hovoríme o týchto druhoch vzťahov, miestach, kde máme pocit, že nás niekto pozná a že nám stojí po boku v živote," hovorí expert Marc Schulz.

Spojenie je prospešné pre emocionálny blahobyt, "a možno ešte prekvapujúcejšie, má pre nás aj fyzické výhody."

Keď uvažujeme o tom, prečo Fínsko šesť rokov po sebe dosiahlo prvé miesto v štúdii OSN, Schulz poznamenáva, že sociálna podpora je v škandinávskych krajinách často uprednostňovaná.

 „Ich údaje naznačujú, že sociálne prepojenia sú dôležité. Takže jedným z najlepších predpovedí šťastia vo svetových správach je, ak máte niekoho, na koho sa môžete spoľahnúť, keď potrebujete pomoc.“

Zdroje:

https://worldpopulationreview.com/country-rankings/happiest-countries-in-the-world

https://www.cnbc.com/2023/03/21/top-10-happiest-countries-in-the-world-2023.html

https://denmark.dk/people-and-culture/happiness

https://www.euronews.com/culture/2023/06/01/what-makes-a-country-happy-we-asked-a-happiness-expert

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: ABC News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies