Európska lieková agentúra schválila liek proti ochoreniu COVID-19

NETKY.SK • 19 November 2021, 17:39 • 2 min
Európska lieková agentúra schválila liek proti ochoreniu COVID-19

AMSTERDAM - Súhlas na núdzové použitie dostal liek Lagevrio, dostupný vo forme orálne podávaných kapsúl, ktorý je známy aj pod označeniami molnupiravir alebo MK4482.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Európska lieková agentúra (EMA) schválila na núdzové použitie antivirotikum od spoločnosti MSD. Zároveň dnes oznámila, že začala skúmať podobné liečivo od spoločnosti Pfizer, informovala agentúra AFP. "Liek (od spoločnosti MSD-Merck Sharp & Dohme), ktorý v súčasnosti nie je v EÚ schválený, sa môže používať na liečbu dospelých pacientov s COVID-19, ktorí nepotrebujú doplnkový kyslík a u ktorých existuje zvýšené riziko ťažkého priebehu COVID-19," uviedli v piatkovom vyhlásení EMA.

 

img

 

Agentúra odporúča, aby liek Lagevrio aplikovali čo najskôr po diagnostikovaní ochorenia a do 5 dní od nástupu symptómov ochorenia. Pacient by ho mal užívať 2-krát denne po dobu 5 dníOdporúčanie EMA vychádza z analýzy dostupných dát, ktoré sa týkajú kvality liečiva a výsledkov už ukončených alebo pokračujúcich klinických štúdií, píšu vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke liekovej agentúry so sídlom v Amsterdame. Pri užívaní lieku zaznamenali len mierne alebo stredne závažné vedľajšie účinky v podobe hnačky, nevoľnosti, závratov a bolenia hlavy. Liek neodporúčajú užívať tehotným ženám.

 

Prečítajte si tiež: Británia ako prvá na svete schválila antivirotikum molnupiravir od Mercku

 

 

Na základe piatkového odporúčania EMA môžu jednotlivé členské štáty EÚ vydať vlastné usmernenia o užívaní Lagevria. Detailnejší a komplexnejší proces, ktorého výsledkom môže byť štandardné schválenie lieku pre trh EÚ, bude ďalej pokračovať.

 

img

 

EMA okrem toho oznámila, že začala vyhodnocovať dostupné údaje týkajúce sa iného perorálneho antivirotika od spoločnosti Pfizer s názvom Paxlovid (PF-07321332/ritonavir), ktorý obmedzuje množenie vírusu v ľudskom tele a môže podľa predbežných výsledkov klinických testov výrazne znižovať riziko hospitalizácie a úmrtí pacientov s COVID-19.

 

Možno vás zaujme: EMA začala posudzovať antivirotikum proti Covid-19, ktoré zmierňuje príznaky ochorenia

 

Výsledkom tohto prehodnocovania by mohol byť, rovnako ako v prípade lieku od MSD, súhlas s núdzovým použitím Paxlovidu v jednotlivých členských krajinách, a to ešte pred jeho oficiálnym plnohodnotným schválením pre trh EÚ. Priebežný hodnotiaci proces naplno rozbehnú od budúceho týždňa. EMA zdôraznila, že chce vyjsť v tomto smere v ústrety tým štátom, ktoré majú záujem o použitie antivirotika od Pfizeru, "v čo najkratšom časovom horizonte".

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona