Najpopulárnejšia česká kapela MIRAI začína novú kapitolu – predstavuje nový song „dopis“, klip pomáhala tvoriť umelá inteligencia!

NETKY.SK • 6 November 2023, 09:30 • 2 min
Najpopulárnejšia česká kapela MIRAI začína novú kapitolu – predstavuje nový song „dopis“, klip pomáhala tvoriť umelá inteligencia!

Fanúšikovia sa konečne dočkali! Česká skupina MIRAI prichádza po tvorivej odmlke s novým songom! Pieseň „dopis“ je prvou predzvesťou pripravovaného albumu, ktorý by mal vyjsť už začiatkom budúceho roku. Novinku zahrá kapela naživo na blížiacom sa MIRAI ARENA TOUR!

slovakia

left justify in out

Držitelia prestížnej Ceny Anděl, Zlatého slávika a autori hitov Když nemůžeš, tak přidej Vedle tebe usínám, Tenkrát alebo Chci tančit. To je megaúspešná kapela MIRAI, ktorá prichádza s novinku „dopis“. V novej skladbe predstavuje aj nový zvuk, ktorý mnohých fanúšikov prekvapí. Štvorica z Frýdku-Místku Mirai Navrátil, Šimon Bílý, Tomáš Javůrek a Michal Stulík považuje zmenu za začiatok novej éry, na ktorý sa veľmi teší. Na hudbe aj texte sa podieľal producent Ondřej Fiedler čiže fiedlerski. Okrem zmeny v zvuku prichádza aj zmena textu, ktorý je viac filozofický.
 
Je to pieseň, ktorú som napísal doma v Beskydoch, keď som sa v ľahkom opojení uzavrel trošku sám do seba. Premýšľal som v podstate nad sebou a nad tým, či sa človek mení v tom kolotoči, ktorý si predtým nevedel predstaviť. Myslím si, že nový MIRAI budú fresh, ale stále zostaneme sami sebou," ubezpečuje fanúšikov frontman kapely Mirai Navrátil.

Klip si po prvýkrát zobral na starosť mladý videotvorca Ondřej Silný, ktorý v minulosti spolupracoval napríklad s Calinom alebo Benom Cristovaom.
 
Song je trochu sonda do mojej fantasmagorickej hlavy. Chceli sme, aby tomu zodpovedal aj vizuál klipu. Klip tentokrát režíroval Ondra, ktorý mal iný prístup ako Ondra Kudyn. Bol to miestami trochu nezvyk, ale myslím si, že je potrebné sa neustále obklopovať mladšími ľuďmi, ktorí vás dostanú z vyjazdených koľají. Som za tú spoluprácu a mladý prístup veľmi vďačný," konštatuje charizmatický spevák a skladateľ Mirai Navrátil.

Na tvorbe klipu sa okrem autorov podieľala dokonca umelá inteligencia!
 
Koncept sme vymýšľali ako výrazné odlíšenie od ostatných klipov, rovnako ako sa líši samotný song. To všetko sa pekne spolu zladilo a výsledkom je farebný videoklip zo surrealistického prostredia. Odohráva sa prevažne v abstraktnom farebnom svete, ktorý vznikol kompletne pred LED stenou. Krokom do neznáma bol hlavne fakt, že väčšinu prostredia a animácií generovala umelá inteligencia a potom sme ho cez objektív previedli do fyzického sveta. K tomuto procesu priložil ruku aj Štěpán Šimek, ktorý vytvoril jednu zo scén, kde sa okolo Miraia otočí miestnosť a klipu dodal punc ľahkými vizuálnymi efektami," opisuje proces tvorby klipu režisér Ondřej Silný

MIRAI singlom „dopis“ lákajú na nový, v poradí štvrtý album. Očakávania sú veľké, predchádzajúce oceňované a veľmi úspešné albumy Konnichiwa, Arigatoa Maneki Neko totiž nastavili latku vysoko. 
   
Dva roky od vydania zatiaľ posledného albumu mi pripadajú ako večnosť. Navyše som veľa písal a tvoril a myslím si, že máme dosť muziky, čo neustále schovávam a držím doma v počítači. Už sa fakt teším na vydanie a na otvorenie ďalšej kapitoly," prezradil s úsmevom Mirai
 
Čakanie na nový album si fanúšikovia môžu spríjemniť na niektorom z koncertov jesenného turné s názvom MIRAI ARENA TOUR, kde okrem megahitov zaznie aj najnovší singel „dopis“. Obľúbená partia hudobníkov odštartuje šnúru  17. novembra  koncertom v Ostrave, nasledujú veľkolepé šou v hokejových halách v Brne a Pardubiciach. Poslednou zastávkou bude pražská O2 aréna, ktorú kapela minulý rok  vypredala dokonca dvakrát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nora Krchňáková
NK Factory, Zdroj foto: Kubo Krížo
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies