Najobľúbenejšie vianočné piesne všetkých čias

NETKY.SK • 28 November 2023, 17:00 • 2 min
Najobľúbenejšie vianočné piesne všetkých čias

Aj vy patríte k tým, ktorí už v týchto dňoch ´žhavia na plné obrátky´ všetky osvedčené vianočné evergreeny a osladzujú si tak predsviatočnú atmosféru? Alebo ste, naopak, na každoročne sa opakujúce hity Vianoc už poriadne alergickí a pri všetkých tých roľničkách a Bielych Vianociach okamžite vypínate?

slovakia

left justify in out

Tak či tak, vianočné pesničky k najkrajším sviatkom roka neoddeliteľne patria ako všetky tie rozblikané ozdoby, balenie darčekov, perníčky a koláčiky...

Napísať vydarený vianočný hit, ktorý dokáže potešiť celý svet je jednoznačne aj dobrým biznisom, ktorý sa autorom a interpretom vypláca a zabezpečí ich na dlhé roky. O tom by mohli niečo hovoriť speváci nasledujúcich hitov, najznámejších a najhranejších vianočných skladieb. Tu je ich zoznam:

All I Want For Christmas – Mariah Carey, 1994

Za kráľovnú vianočných nahrávok sa považuje tento veselý a zamilovaný hit divy Mariah Carey z roku 1994. Typický zvuk zvončekov a roľničiek na začiatku pesničky znamená každoročne, že Vianoce sú tu! Aj toľko rokov po svojom debute pesnička stále láme rekordy a stáva sa skutočným vianočným klenotom a unikátom. Aj podľa prestížneho magazínu Billboard je oficiálne „the greatest of all time holiday songs“ – najväčšou sviatočnou piesňou všetkých čias.

White Christmas – Bing Crosby, 1942

Klasický hit Binga Crosbyho o malebnej vianočnej scenérii je jednou z najpopulárnejších sviatočných piesní vôbec - Guinnessova kniha rekordov ju dokonca označila za najpredávanejší singel všetkých čias. Prvýkrát sa vysielala počas rozhlasovej šou Kraft Music Hall 25. decembra 1941, ale v tom čase bola obzvlášť smutná - Pearl Harbor bol napadnutý len niekoľko týždňov predtým. Navyše, syn autora skladby Irvina Berlina tiež zomrel na Vianoce. No zo smútku sa stal nakoniec obrovský úspech, skladba bola použitá vo viacerých filmoch, muzikáloch, dodnes ju prespievalo množstvo ďalších interpretov a spieva sa počas vianočných osláv stále.

Last Christmas – Wham!, 1984

Čo povedať k tomuto nesmrteľnému kúsku dvoch fešákov George Michaela a Andrewa Ridgeleyho vtedy ešte pod značkou dua Wham, ktorí stvorili nádhernú idylku zasnežených Vianoc na romantickej horskej chate a jednej stratenej lásky? Fenomén skladby podčiarkuje fakt, že ju George zložil vraj za necelú hodinu, náhodne, skrátka mu ten geniálny nápad prišiel ako blesk z jasného neba a už vtedy vraj tušil, že sa stalo niečo veľké... História pop-music mu dala za pravdu.

Have Yourself a Merry Little Christmas – Judy Garland, 1944

Ďalšia smutná vianočná pieseň, ktorá bola údajne pôvodne ešte smutnejšia, no speváčka a herečka Judy Garland ju odmietla spievať. Tak ju autori prerobili a upravili do trochu stráviteľnejšej podoby, aby Judy súhlasila. Dobre urobili. Z clivej piesne sa stala pravá vianočná melanchólia, ktorá sa dodnes spieva v mnohých podobách a interpreti ju radi zaraďujú do programov svojich vianočných koncertov.

Happy XMas – War Is Over - John Lennon, 1971

John Lennon a Yoko Ono nahrali túto nádhernú skladbu so zborom Harlem Community Choir ako protestnú pieseň proti vojne vo Vietname a nakoniec sa stala klasickým vianočným hitom.

Jingle Bells Rock – Bobby Helms, 1957

Táto pieseň sa považuje za prvú vianočnú rock'n'rollovú pieseň hlavného prúdu. Helms bol novým, pomerne úspešným country umelcom, ktorý mal v roku 1957 dva country hity. Hoci tento singel vyšiel len dva dni pred Vianocami 1957, aj tak sa dostal na 6. miesto v popovej hitparáde. Pieseň bola znovu vydaná okolo Vianoc v roku 1958 a znovu v roku 1960, pričom sa zakaždým sa vrátila do čela hitparády.

Feliz Navidad – Jose Feliciano, 1970

Napriek jednoduchému textu sa Feliz Navidad stala jednou z najpopulárnejších a najobľúbenejších vianočných piesní všetkých čias. Text piesne Feliz Navidad napísal Jose Feliciano, portorický spevák a skladateľ po tom, čo sa mu počas Vianoc, keď žil v New Yorku, cnelo za domovom. Mal živé spomienky na koledovanie so svojimi bratmi doma v Portoriku pri jedení tradičných portorických jedál a pití rumu. Dodnes je nahrávka Feliz Navidad jednou z najviac sťahovaných a hraných vianočných piesní v histórii.

Do They Know It´s Christmas – Band Aid, 1984

"Do They Know It's Christmas?" je charitatívna pieseň, ktorú v roku 1984 napísali Bob Geldof a Midge Ure s cieľom vyzbierať peniaze pre hladomor v Etiópii v rokoch 1983-1985. Prvýkrát ju nahrala superskupina Band Aid, ktorú Geldof a Ure zostavili z populárnych britských a írskych hudobných interpretov a skupín: Paul Young, Boy George, George Michael, Bono Vox, David Bowie, Paul McCartney...

Mistletoe – Justin Bieber, 2011

Jeden z modernejších a novších vianočných hitov miláčika publika Justina Biebera, ktorého sa predalo viac ako dva milióny kópií. Mistletoe je príjemná popová a R&B pieseň s vplyvmi reggae, ktorá si získala všeobecne pozitívne hodnotenia od hudobnej kritiky aj publika po celom svete. Vytvorila rekord v najvyššom debute vianočnej piesne v histórii Billboard Hot 100.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies