Najnovšia štúdia zamietla súčasnú hranicu dospelosti: Viete, v akom veku skutočne dospievame?

NETKY.SK • 26 Január 2018, 10:33 • 2 min
Najnovšia štúdia zamietla súčasnú hranicu dospelosti: Viete, v akom veku skutočne dospievame?

Vedci tvrdia, že je načase zmeniť vekovú hranicu dospelosti, pretože 18 rokov ňou už dávno nie je.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti sa za dospelého človeka považuje ten, kto dovŕši vek 18-rokov. Získava tak právo rozhodovať sám za seba a nadobúda možnosť realizovať mnohé dôležité právne úkony. Takýmto spôsobom to bolo stanovené pred desiatkami rokov, no odvtedy sa spoločnosť výrazne zmenila. Je teda stále adekvátne považovať 18-ročného človeka za dospelého?

 

Podľa vedúcej štúdie, profesorky Susan Sawyerovej, nie. Vedci sa zamerali na sledovanie biologického vývoja jednotlivcov a jednoznačne potvrdili, že 18.-19. rokom života sa fyzický rast ani zďaleka nekončí. Ako príklad uviedli mozog, ktorý sa naďalej mení aj po 20. roku, pracuje rýchlejšie a efektívnejšie. Príkladom spomalenia telesného vývoja by mohli byť aj  zuby múdrosti. Tie sa mladým ľuďom v súčasnosti prerezávajú priemerne až po 25. roku života.

 

Pomalšie biologické dospievanie je však výsledkom výrazných zmien, ktorými si za posledné dekády ľudstvo prešlo. Mladí dnes študujú, cestujú, pracujú na svojej kariére a až potom sa osamostatňujú a zakladajú si rodiny. Dlhšie teda žijú ako tínedžeri, čím sa všetko posúva. Napríklad v Anglicku sa od roku 1973 zvýšil priemerný vek prvého vstupu do manželstva o 8 rokov, teda u mužov na 32,5 a u žien na 30,6, pričom tieto čísla stále rastú.

 

Na základe týchto zistení vedci určili novú hranicu dospelosti na 24 rokov. Vzhľadom na nevyspelosť ľudí apelujú aj na legislatívu, aby sa oficiálna hranica dospelosti posunula na toto číslo, nakoľko 18-ročný človek si ešte nemusí plne uvedomovať dopad vážnych rozhodnutí, na ktoré ho súčasné zákony oprávňujú.

 

Naproti tomu však stoja sociológovia. Tvrdia, že dospelosť nie je určená fyzickým vývojom, ale stavom spoločnosti, v ktorej žijeme. Pokiaľ by sa zrazu táto veková hranica posunula, mohlo by dochádzať k takzvanej infantilizácii, teda stavu, kedy človek mentálne nedospieva, pretože to okolie od neho neočakáva. Z tohto dôvodu je omnoho lepším riešením neustále mladých motivovať k vyšším výkonom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies