Vláda nakúpi liek proti ochoreniu COVID-19. Kedy bude dostupný?

NETKY.SK • 28 Január 2022, 18:39 • 2 min
Vláda nakúpi liek proti ochoreniu COVID-19. Kedy bude dostupný?

BRATISLAVA - Európska komisia v piatok schválila liek Paxlovid (PF 07321332/ritonavir) na liečbu ochorenia COVID-19, vďaka čomu ho môžu začať používať v členských štátoch EÚ. Liečivo schválila na základe odporúčania Európskej liekovej agentúry (EMA).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Novoschválený liek Paxlovid na liečbu ochorenia COVID-19 by podľa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR mohol byť na Slovensku najneskôr do konca prvého štvrťroka. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. „Na základe plnenia úlohy uznesenia vlády Slovenskej republiky ministerstvo zdravotníctva rokuje o zapojení sa k spoločnému verejnému obstarávaniu s Európskou komisiou na nákup množstva 92 100 balení lieku,“ spresnila.

 

img

 

Paxlovid, ktorý vyrába spoločnosť Pfizer, je prvé antivirotikum podávané perorálne, ktoré dostalo odporúčanie od EMA. Obsahuje dve liečivá - PF-07321332, ktoré znižuje schopnosť vírusu SARS-CoV-2 rozmnožovať sa a ritonavir, ktoré predlžuje pôsobenie tejto látky.

 

Prečítajte si tiež: Klinické príznaky ochorenia COVID-19 sa rozšírili

 

Podľa výsledkov klinických testov liek výrazne znižuje riziko hospitalizácie a úmrtia u pacientov s rizikovými faktormi. Paxlovid mal počas testov zväčša mierne nežiaduce účinky.

 

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies