Žilina odohrá duel proti DAC len s odchovancami z vlastnej akadémie

NETKY.SK • 3 Máj 2019, 16:49 • 2 min
Žilina odohrá duel proti DAC len s odchovancami z vlastnej akadémie

ŽILINA/BRATISLAVA - Žilinský futbalový klub razí presne opačnú filozofiu ako niekoľko zástupcov našej najvyššej futbalovej súťaže. V nedeľu odohrá duel proti 7. kola nadstavbovej časti skupiny o titul proti Dunajskej Strede výlučne s hráčmi odchovanými vo vlastnej akadémii.

slovakia

left justify in out

 "Legionárska" stratégia fungovania v FK Senica znamenala unikátny zápis, po prvý raz v histórii najvyššej slovenskej futbalovej súťaže nastúpili za jedno mužstvo iba zahraniční hráči, a to vrátane striedajúcich.

 

Stalo sa tak pred necelými tromi mesiacmi - 16. februára 2019 v dueli 19. kola základnej časti Fortuna ligy v Myjave, v ktorom Senica podľahla "domácemu" AS Trenčín 0:3. V drese Seničanov nastúpili futbalisti z desiatich rôznych krajín: traja z Francúzska, po dvaja z Brazílie aj Ghany a po jednom z Argentíny, Kolumbie, Venezuely, Chorvátska, Kapverd, Jamajky a Guiney-Bissau.

 



O úplne inú filozofiu sa usilujú v ďalšom fortunaligovom klube MŠK Žilina, kde chcú vychovávať mladých hráčov a následne posunúť odchovancov do seniorského A-tímu. V klube spod Dubňa by počas trinásťročnej cesty budovania Akadémie MŠK radi ukázali, že cesta výchovy "mladíkov" a ich adaptácia do mužstva dospelých má zmysel. Intenzívnejšie presadzovanie filozofie domácich hráčov sa začalo v Žiline v sezóne 2005/2006.

 

"Rozhodli sme sa dať mládeži lepšie podmienky. Vybudovali sme akadémiu v Strážove, zázemie v Závodí pri základnej škole a tréningové centrum v Budatíne. To sa stalo základom toho, aby sme mohli začať lepšie pracovať s mládežou aj zo širšieho okolia, pretože sme vybudovali ubytovanie, regeneráciu a stravovacie možnosti pre chlapcov z iných regiónov,"  uviedol majiteľ MŠK Jozef Antošík.

 

Z radov žilinskej akadémie vyšli futbalisti ako Milan Škriniar, Michal Škvarka, Denis Vavro, Miroslav Káčer, Dávid Hancko a ďalší.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies