Najmrzutejšia mačka internetu vyhrala na súde 700 tisíc dolárov

NETKY.SK • 28 Január 2018, 09:00 • 2 min
Najmrzutejšia mačka internetu vyhrala na súde 700 tisíc dolárov

Celý svet ju pozná pod menom Grumpy Cat (slovensky Mrzutá mačka). Zviera s charakteristickým zamračeným výrazom sa stalo jednou z internetových ikôn a svojej majiteľke dokázalo od roku 2012 zarobiť milióny. Teraz na mačacie konto pribudlo ďalších 700 000 dolárov kvôli porušeniu autorských práv, informoval denník Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Príbeh zamračenej mačky sa začal odvíjať v roku 2012, kedy sa jej prvé fotky objavili na internete. Počas niekoľkých týždňov sa Grumpy cat stala hitom číslo jedna a pre jej majiteľku Tabathu Bundesenovú z arizonského Morristownu sa maznáčik stal zdrojom príjmov. Vďaka sláve zamračenej mačky opustila Bundesenová podnik Red Lobster, kde pracovala ako servírka, založila firmu Grumpy Cat limited a začala sa živiť predajom predmetov s tvárou zvieraťa, ktoré vystihuje náladu všetkých cynikov a frflošov.

 

Grumpy cat, ktorá sa vlastným menom volá Tardar Sauce sa čoskoro začala objavovať aj v tých najväčších amerických talkshow a zahrala si v niekoľkých reklamách. Majitelia rôznych značiek túžili po tom, aby sa práve na ich výrobkoch objavila večne nahnevaná mačka. Bolo len otázkou času, kedy dôjde k prvému súdnemu sporu o zárobok. Celý príbeh súčasného súdneho sporu začal už v roku 2013. Nick a Paul Sandford vlastnili spoločnosť Grenade Struck a zakúpili si licenciu k predaju ľadovej kávy s mačkou na obale s názvom "Grumpy Cat Grumppuccino".

 

obrazok

 

Lenže v roku 2015, už bez dovolenia Bunedesenovej, uviedol Grenade Struck na trh druhú sériu kávy s názvom "Grumpy Cat Roasted Coffee". Majitelia Grumpy cat podali žalobu, ktorá sa nakoniec pred súdom prerokovávala tento týždeň. Právni zástupcovia márne namietali, že spoločnosť zastupujúca mačku prestala plniť podmienky zmluvy ako prvá, keď sa na stránkach Grumpy cat neobjavovala toľko príspevkov o ľadovej káve, ako bolo dohodnuté. Grumpy cat samotná sa niekoľkokrát objavila v súdnej sieni a porotcovia nakoniec dali za pravdu jej naštvanému výrazu a prisúdili majiteľom 700 000 dolárov.

 

Grumpy cat za svoj úškľabok vďačí genetickej poruche. Rovnako ako jej súrodenec trpí nanizmom, čo je porucha spôsobujúca malý rast organizmu. Aj keď sa obe zvieratá narodili normálnym rodičom, majú skrátené nohy a vada tiež spôsobila deformáciu tváre. V skutočnosti je však Grumpy cat veselá a hravá mačka, o ktorú sa majitelia dobre starajú. 

 

Odborníci odhadujú, že zviera doteraz prinieslo majiteľke v rozmedzí od jedno do desiatok miliónov dolárov. Na Facebooku má zamračená mačka už 8,7 milióna fanúšikov a zdá sa, že príjmy jej majiteľom ešte nejakú dobu nevyschnú.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies